MENIU

FRESH REFRESH: Dulciurile, de evitat

FRESH REFRESH: Dulciurile, de evitat
<p>Fresh refresh: Dulciurile, de evitat</p>

"Reduceţi consumul de sare, zahăr şi grăsimi!" Cu toţii ştim avertismentul medicului, dar, uneori, îl cam ignorăm! Zahărul adăugat şi dulciurile sunt ispite pentru orice vârstă, deşi prea puţin sănătoase comparativ cu senzaţia de bucurie pe care o oferă. Sa ne reamintim de ce sunt de evitat!

Cu voinţa se trec munţii! Şi tot cu voinţa se reduce şi consumul de zahăr în cafea, ceai sau limonadă sau consumul de prăjituri, bomboane şi ciocolată dulce. La întrebarea "de ce?" medicii nutriţionişti au o miriadă de argumente.

"Zaharurile adăugate", adica cele introduse de noi în mâncare sau băuturi, sunt considerate nocive. Dacă organismul va cere totuşi zahăr, un element esenţial pentru buna funcţionare a creierului, ar fi bine să îl consumaţi natural, din fructe, bulion, sos de roşii, ciocolată neagră sau chiar din pâine.

Restul mai mult dăunează! Multe studii de la noi şi din străinătate arată că dulciurile îmbătrânesc pielea, pun kilograme în plus pe organism, iar, de aici, se declanşează un adevărat proces distructiv. Obezitatea suprasolicită pancreasul, dereglează metabolismul şi creşte riscul de boli. Mai departe, fac rău inimii prin grăsimile împrăştiate în corp şi slăbesc memoria şi capacităţile cognitive. Mai mult, zaharul predispune la osteoporoză. Copiii care mănâncă multe dulciuri îşi strică dantura şi pot avea probleme în procesul de creştere sau se pot alege cu o fragilitate osoasă.

În timp, este posibil să le scadă voinţa şi capacitatea de concentrare. Dacă apreciaţi că aveţi soluţie la zahăr cu îndulcitori artificiali, ei bine, nici aici lucrurile nu sunt tocmai roz! Consumate în exces, aspartamul sau zaharina, de exemplu, ar putea avea efecte toxice, după cum susţin unii specialişti. Se vorbeşte chiar despre posibile dezechilibre hormonale, palpitaţii, greaţă, dureri de cap, insomnie sau chiar boli precum parkinson şi diabet.

La nivel mondial, este acceptat zahărul brut - pentru gătit, dulciuri şi toate preparatele de panificaţie-, iar pentru compoturi, sucuri sau ceaiuri este de preferat să alegem mierea de albine. Nu uitaţi deci, că pofta de dulce se ţine în frâu doar cu o alimentaţie sănătoasă!

Mai multe articole despre:
sănătate zahăr dulciuri fresh refresh