MENIU

FRESH REFRESH: DAFINUL, condimentul nobil, are beneficii uluitoare pentru sănătate

Dafinul este în topul ierburilor pentru întreaga omenire! Nu doar că include compuşi chimici esenţiali, vitamine şi minerale necesare unei vieţi sănătoase, dar are puterea să schimbe la 180 de grade gustul din sosuri, aspicuri sau tomate.

La dafin puteţi bifa cam toţi compuşii organici regăsiţi în alimente şi care se comportă ca adevăraţi antoxidanţi! Frunzele proaspete au rezerve de vitamina A si C, complexul B de vitamine, dar si acid folic, potasiu, calciu, magneziu, seleniu sau zinc.

Dafinul este antioxidant, are proprietăţi anti-îmbătrânire şi ajută procesul de digestie. Bucătăriile indiană şi meditaraneană încurajează consumul de foi de dafin pentru proprietăţile lor antiseptice. Uscate, frunzele, pot fi folosite pentru o infuzie care să vă ajute să scăpaţi şi de kilogramele nedorite. Sănătatea pielii, a părului şi vederea bună intră toate în grija dafinului.

Specialiştii mai menţionează puterea acestor frunze de a regla procesul hormonal şi de a ajuta metabolsimul diabeticilor. Mineralele din dafin îmbunătăţesc prducţia de celule şi funcţiile musculare. Tot ca o terapie, uleiul extras din frunzele de dafin reduce inflamţiile sau pe cele provocate de luxaţii. Dafinul este folosit şi în creme, geluri, pastile, şampoane sau creme hidratante. Atenţie şi la contraindicaţii în cazul perosanelor bolnave, copiilor, gravidelor sau femeilor care alăptează. Dafinii sunt originari din Asia. Dar sunt răspândiţi din Turcia până în Spania, Maroc sau Statele Unite ale Americii.

Copacul are mereu frunze verzi şi atinge şi 15 metri înălţime. Din flori ies boabe albastru-negre bune pentru lichioruri şi balsamuri. Frunzele sunt culese manual şi uscate la umbră. Despre ele stă scris într-un document sumerian vechi de 7000 de ani. Cununile de laur erau considerate simboluri ale victoriei pentru romani. Acestea erau oferte poeţilor şi generalilor victorioşi. Grecii ofereau lauri zeului Apollo. În Evul Mediu, dafinul era considerat medicament contra ciumei sau se folosea ca energizant pentru stomac şi rinichi. În zilele noastre, dafinul este combinaţia perfectă cu varza acră, aspicul, legumele murate sau mâncărurile din legume.

Frunzele de dafin se găsesc la orice supermarket! La fel şi nucile, merele şi covrigii, cele trei produse pe care le dăm colindătorilor. Sărbătorile sunt aproape aşa că trebuie să facem provizii pentru momentul în care tinerii vin cu colindul!

Mai multe articole despre:
sănătate vitamine beneficii dafin compusi organici