MENIU

DOLIU. A murit regizorul Gabriel Axel

Regizorul Gabriel Axel, a cărui peliculă "Festinul Babettei" a devenit în 1988 primul lungmetraj danez care a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film străin, a murit la vârsta de 95 de ani, informează bbc.co.uk.

Potriviti fiicei sale, cineastul danez a decedat "liniştit şi împăcat", duminică, "după o viaţă lungă şi plină de evenimente".

Garbriel Axel avea deja în spate peste 35 de ani în industria cinematografică în momentul în care a regizat "Festinul Babettei", filmul care l-a făcut celebru.

Având la bază un roman scris de Karen Blixen, filmul, în care rolul Babette a fost jucat de actriţa Stéphane Audran, spune povestea unei franţuzoaice care găteşte o masă copioasă pentru locuitorii unui mic sat danez.
În 1994, Gabriel Axel a regizat "Prinţul Iutlandei", un film despre adevăratele capete regale care l-au inspirat pe Shakespeare să scrie piesa de teatru "Hamlet".
Născut în 1918 în oraşul Aarhus, Gabriel Axel a crescut la Paris, înainte de a reveni la vârsta de 18 ani în Danemarca, unde s-a angajat ca tâmplar.

După ce abolvit cursurile şcolii de actorie de la Teatrul regal danez, a produs numeroase seriale TV pentru postul public din Danemarca şi a regizat şi a jucat în multe filme.

Ultimul film pe care l-a regizat a fost "Leila", o dramă cu accente romantice din 2001, despre un turist danez care se îndrăgosteşte de o tânără din India, în Marrakech.

Doi ani mai târziu, Gabriel Axel a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film de la Copenhaga.

Cineastul danez a fost selecţionat la Cannes în cursa pentru trofeul Palme d'Or din 1967 cu filmul "Hagbard and Signe/ Den røde kappe", peliculă care a primit în acel an şi o menţiune specială. În 1958 a fost nominalizat la Ursul de Aur de la Berlin cu filmul "The Girls Are Willing/ Guld og grønne skove".

Filmul său "Festinul Babettei" a primit o menţiune specială din partea Juriului Ecumenic la Cannes, a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin şi premiul BAFTA pentru cel mai bun film străin.
Doar alte două filme daneze au repetat de-a lungul anilor succesul acestei pelicule la premiul Oscar - "Pelle the Conqueror", în 1989, şi "In a Better World", în 2011.

Mai multe articole despre:
a murit regizorul Gabriel Axel