MENIU

Doi ingineri romani au anticipat sistemul de navigație, pilotul automat cu radar și ESP-ul în 1971

Cartea 'Evolutia Automobilului' a aparut in 1971. Adica acum 43 de ani, cand majoritatea dintre noi nici nu eram nascuti. O perioada in care Romania avea industrie auto veche de numai 3 ani si parcul auto national numara aproximativ 8.500 de vehicule. Atunci, doi ingineri romani au anticipat sistemul de navigatie, pilotul automat cu radar, ESP-ul, catalizatorul si multe alte elemente pe care azi le consideram inovative, scrie 4tuning.ro.

Acum 43 de ani, Gheorghe Fratila si Nicolae Chimu publicau la Editura Tehnica o carte numita Evolutia Automobilului. Intr-o epoca suprasaturata de comunism, in care unicele vehicule romanesti care circulau pe strazi erau Daciile frantuzesti 1100 si 1300 asamblate la Mioveni, iar la nivel global abia existau dincolo de ocean automobile de lux cu aer conditionat si servo-directie, existau niste presupuneri despre anumite sisteme menite sa-i faca viata mai buna soferului.

Acum, la mai bine de 4 decenii, aceste sisteme abia isi fac locul pe piata masinilor de lux, fiind extrem de scumpe si foarte pretentioase. Citeste mai mult...