MENIU

Descoperire de cărțile de istorie: cel mai îndepărtat corp cosmic din sistemul nostru solar

Astronomii au descoperit cel mai îndepărtat obiect observat vreodată în Sistemul nostru Solar. Iar unul dintre lucrurile fascinante despre acest obiect este că înconjoară Soarele într-o mie de ani. Oamenii de știință îl numesc VG18. Ca să îți faci o idee despre cât de departe se află acest corp față de planeta noastră, gândește-te că se află la o distanță de trei ori și jumătate mai îndepărtat de noi decât este Pluto și la 5,6 trilioane de kilometri depărtare față de cel mai îndepărtat corp ceresc despre care se știa până acum.

„VG18 este un corp mai îndepărtat şi mai lent decât orice al obiect observat până acum în Sistemul Solar, astfel că vor dura câţiva ani până la determinarea orbitei. Dar a fost găsit într-o locaţie similară de pe cer cu celelalte obiecte extreme cunoscute, ceea ce sugerează că poate avea acelaşi tip de orbită", a precizat Scott Sheppard.

Cel mai îndepărat obiect cosmic descoperit

Astronomii care l-au descoperit sunt Scott S. Sheppard de la Institutul Carnegie (SUA), David Tholen de la Universitatea din Hawaii (SUA) şi Chad Trujillo de la Universitatea din Arizona de Nord (SUA). Echipa încă nu cunoaşte încă toate detaliile despre VG18.

„Tot ce ştim în prezent despre 2018 VG18 este distanţa mare faţă de Soare, diametrul aproximativ şi culoarea. Pentru că este atât de îndepărtat, orbitează foarte lent, completând o orbită în circa 1.000 de ani", a explicat David Tholen, unul dintre cercetătorii care au participat la descoperire, la Universitatea din Hawaii.

Luminozitatea lui VG18 sugerează că are 500 de kilometri în diametru. Planeta are o nuanţă roz, culoare asociată în general cu obiecte bogate în gheaţă, ceea ce sugerează că este o planetă pitică sferică.

VG18 a fost observat cu telescopul Magellan de la Observatorul Las Campanas al Carnegie Institution din Chile. Cu acest observator s-a analizat traiectoria şi proprietăţile fizice de bază, cum ar fi luminozitatea şi culoarea roz.

Sursa

Mai multe articole despre:
spaţiu ştiinţă Univers obiect cosmic