MENIU

De ce nu se spală vinerea, conform unei vechi superstiții. Ce spune, de fapt, preotul

De ce nu se spală vinerea, conform unei vechi superstiții. Ce spune, de fapt, preotul

 Se spală sau nu vinerea? Ce spune preotul și de unde a început această superstiție. 

Cu siguranță cel puțin o dată în viață am auzit că nu se spală rufe vinerea, chiar dacă este zi de sărbătoare sau nu. Cu toate acestea, nu ai găsit explicația pentru care persistă această superstiție în zilele noastre și ce ascunde, de fapt, ea.

De ce se spune că nu se spală vinerea

Vinerea, conform unei superstiții românești, este o zi în care nu se spală rufe, această tradiție fiind în legătură cu Sfânta Vineri și cu pregătirea pentru weekend.

Astfel, vinerea este dedicat acestei sărbători și se crede că spălatul rufelor în această zi poate atrage ghinion și necazuri sufletești. Tradiția populară românească spune că nu e bine să speli, să faci curat în zilele de duminică, însă puțin dintre credincioși știu că nici vinerea nu au voie să își curețe hainele, deoarece poate aduce  catastrofe. Unii bătrâni au spus că vinerea este ziua Sfintei Parascheva, dar și ziua în care a murit Mântuitorul, iar în semn de respect, ortodocșii ar trebui să respecte acest lucru. 

Sfânta Paraschiva, fiind considerată protectoarea fecioarelor, mamelor și călugărițelor, are nevoie ca această zi să fie dedicată spre cinstire și sărbătoare, alături de postul ținut peste zi.

În ce zile din săptămână nu se spală 

Credincioșii știu cu sfințenie că atunci când vorbim de zilele din săptămână, duminica nu se spală haine niciodată, deoarece este ziua în care Mântuitorul s-a odihnit după ce a făcut  lumea.

 Cât despre alte zile din săptămână în care nu se spală, vorbim de cele în care există sărbătoare cu cruce roșie în calendar, unele dintre ele având dată fixă, iar unele fiind cu dată schimbătoare. O altă zi din săptămână în care nu ai voie să speli este Joia Rea, următoarea joi de după Învierea Domnului din Săptămâna Luminată. Astfel, dacă speli în această zi se consideră mare păcat și vei fi urmărit de ghinion și lucruri rele care se pot abate spre sănătatea ta și cea a familiei tale. 

Citește continuarea aici

Studiul care dă totul peste cap. Câți ani trăiește, de fapt, o pisică? Știința a stabilit!

Mai multe articole despre:
spalat vineri se spala vineri