MENIU

De ce n-am întâlnit încă extratereștri? Specialiștii au o teorie care dă credințele peste cap

Omenirea crede și caută extratereștri de câteva decenii, dar până acum fără rezultat. O nouă teorie ar putea explica mult mai bine problema și cercetătorii sunt încrezători că asta ne va ajuta mai mult. Mai ales că în sistemele solare vecine cu al nostru se găsesc planete asemănătoare cu Pământul – cum ar fi Proxima b, TRAPPIST-1e, Ross-128b și alte sute.

Ca să existe viață dincolo de Pământ, ea se dezvoltă pe o exoplanetă. Aceasta ar putea – teoretic – să găzduiască viață. De aici au pornit astronomii care au realizat un studiu despre cum astfel de medii ostile ar putea să permită vieții să se dezvolte în cadrul lor.

În cadrul simulărilor, cercetătorii au analizat diferite elemente atmosferice. Spre exemplu, o atmosferă mai groasă poate proteja suprafața de efectele periculoase ale radiațiilor UV mai bine decât ar face-o o atmosferă mai subțire, care este fie erodată, fie anoxică. Așa cum se întâmplă pe Pământ, noi ne bucurăm de un mediu propice vieții. Cu astfel de date au pornit la drum specialiștii. 

„Deși aceste planete [pe care s-ar putea dezvolta viață] primesc un flux UV mai mare decât primește Pământul în prezent, fluxul lor UV de suprafață este mai mic decât al Pământului acum 3,9 miliarde de ani", au explicat autorii studiului. „Astfel, chiar dacă planetele [acestea] au atmosfere erodate sau dacă nu conțin ozon ([fiind] anoxice), fluxul UV de suprafață rezultat este [totuși] cu un ordin de magnitudine mai mic decât al Pământului la începuturi", au informat autorii lucrării. 

Specialiștii cred că Pământul e cea mai bună sursă de inspirație. Așa cum viața pe planeta noastră a reușit să depășească condițiile ostile de pe Pământ acum miliarde de ani, același lucru s-ar putea întâmpla și pe exoplanete.

Nivelurile de radiații UV de suprafață nu ar trebui să elimine posibilitatea de locuibilitate a celor mai apropiate planete posibil locuibile. Pe scurt, extratereștrii pe care sperăm să-i găsim s-ar putea să fie acum în plină evoluție și să n-aibă dezvoltarea necesară ca să ne răspunde la mesaje. 

Sursa

Mai multe articole despre:
viaţă spaţiu extratereştri evoluţie Univers