MENIU

Dacă suferi de aceste boli, consumul de pepene roșu poate fi fatal. Cine nu trebuie să guste din îndrăgitul fruct?

Substanțele benefice pentru unii se pot dovedi dăunătoare pentru alții

Pepenele roșu nu este doar unul dintre cele mai sănătoase fructe de sezon care cresc și în România, dar și unul dintre cele mai îndrăgite. În ciuda numeroaselor sale beneficii, sunt anumite persoane care nu ar trebui să se atingă de felii zemoase, pentru că-și pun în mare pericol sănătatea.

Potrivit unor studii citate de revista „Focus” și publicate în „Annals of International Medicine”, conținutul ridicat de potasiu al pepenelui ar putea fi dăunător pentru persoanele cu boli cronice de rinichi. În cazurile severe, poate fi chiar fatal.

O singură porție de pepene roșu (aproximativ 9,9-10,6 oz) adăpostește aproximativ 320-330 mg de potasiu, contribuind la aproximativ 12 la sută din doza zilnică recomandată pentru femei și aproximativ 9 la sută pentru bărbați, scrie doctorulzilei.

În mod esențial, rinichii sănătoși pot elimina excesul de potasiu prin urină. Cu toate acestea, pentru cei cu funcția renală compromisă, acest proces de filtrare este mai puțin eficient, ceea ce duce la potențiale riscuri pentru sănătate.

Riscul de hiperkaliemie în urma consumului de pepene verde

Într-un studiu la care au participat persoane diagnosticate anterior cu boală cronică de rinichi (CKD), participanții au consumat zilnic cantități semnificative de pepene roșu sau de suc de pepene roșu, timp de trei săptămâni până la două luni.

Acest regim a dus la apariția unei hiperkaliemii severe (niveluri ridicate de potasiu în sânge), care s-a manifestat prin aritmii și o frecvență cardiacă redusă. Limitarea consumului de pepene verde a normalizat ulterior nivelurile de potasiu din sângele acestor persoane în câteva luni.

Cercetarea subliniază importanța ca persoanele diagnosticate cu insuficiență renală cronică să își gestioneze aportul de alimente bogate în potasiu, reducând astfel consumul de pepene roșu.