MENIU

Cum plănuiesc oamenii de știință să cerceteze satelitul planetei Jupiter

Unul dintre sateliții naturali ai planetei Jupitere se numește Europa și este o lună înghețată și nu foarte prietenoasă. Însă, cercetătorii de la NASA cred că acesta ascunde mult mai multe secrete.

În acest sens, cercetătorii au trimis un robot care va căuta viața pe satelitul lui Jupiter. Însă, având în vedere că acesta este acoperit cu un strat gros de gheață, singura modalitate de a trece de acestă barieră este ca robotul - cârtiță să sape un tunel.

„Estimările cu privire la grosimea gheții variază între doi și 30 de kilometri, iar aceasta este o barieră majoră pe care orice navă va trebui să o depășească pentru a avea acces la zonele în care credem că există o șansă să existe o semnătură biologică reprezentativă pentru viața de pe Europa", a explicat profesorul asociat de științe ale mediului de la University of Illinois din Chicago, Andrew Dombard.

Una dintre ipotezele pe care specialiștii vor să le confirme este faptul că pe Satelitul Europa s-ar afla un ocean subteran plin de bacterii.

„Dacă roboțelul va ajunge pe Europa, vom fi mai aproape ca oricând de a descoperi semne de viață extraterestră – fie ea și microscopică – ca oricând", a mai declarat Dombard.

Pe satelitul natural al Jupiter (Europa) ar putea exista forme de viață

Pentru a desoperi dacă există viață pe Europa, Dombard și colegii săi s-au văzut nevoiți să găsească o soluție ingenioasă. Astfel, au creat un robot - cârtiță care este capabil să sape tunele și să care în același timp și instrumentele necesare pentru colectarea de probe. Astfel, viața din oceanul subteran al Europei va putea fi explorată.

„Nu ne-am îngrijorat legat de cum robotul nostru care sapă tuneluri ar ajunge pe Europa sau cum va ateriza pe gheață", a recunoscut Dombard. „Pur și simplu am presupus că ar putea ajunge acolo și ne-am concentrat asupra felului în care ar funcționa în timpul scufundării în ocean".

Sursa

Mai multe articole despre:
cercetare spaţiu Jupiter