MENIU

Cum deosebești o cometă de un asteroid: diferențele extrem de simple de urmărit

Asteroizii și cometele sunt deseori confundate sau neclar definite, însă chiar dacă amândouă sunt corpuri stelare, acestea sunt clar diferite. În aceste momente, în care NASA tocmai a derulat un test să vadă cum ar putea Pământul să evite impactul cu un asteroid, e bine de știut cum pot fi deosebite cele două corpuri cosmice. Află care este diferența dintre un asteroid și o cometă.

Cele două corpuri stelare se deosebesc în special prin compoziția lor. Asteroizii sunt alcătuiţi de regulă din metale şi roci, în timp ce cometele sunt compuse din gheaţă, praf stelar şi roci. Atât cometele, cât şi asteroizii sunt corpuri stelare formate la începuturile unui sistemului solar, adică în urmă cu circa 4,5 miliarde de ani.

Ce este un asteroid

Asteroizii pot fi consideraţi „mini-planete" care în sistemul nostru solar gravitează în jurul Soarelui într-o centură situată între Marte şi Jupiter. Majoritatea asteroizilor arată ca nişte uriaşe bucăţi de rocă cu suprafeţe neregulate şi mici cratere provocate de coliziunile cu micile particole spaţiale. Cel mai mare asteroid este denumit Ceres are un diametru de aproximativ 930 kilometri.

Sistemul nostru solar are aproximativ 780.290 de asteroizi, dar nu toți sunt alcătuiți din același material. Oamenii de știință îi împart în trei grupuri diferite: metalici, pietroși și compuși din roci mai argiloase. De asemenea, ei încearcă constant să afle mai multe despre asteroizi.

Ce este o cometă

Cometele sunt în esenţă mari bucăţi de gheaţă pline de praf stelar şi roci, care orbitează în jurul Soarelui precum planetele. Cu toate acestea, cometele călătoresc mai departe în spaţiu, iar deseori depăşesc sistemul nostru solar, motiv pentru care cometele pot călători timp de sute de mii de ani prin spaţiu pentru a orbita complet în jurul Soarelui.

Când cometa se apropie de astrul solar centrul lor de gheaţă se topeşte şi se transformă într-o coadă luminiscentă care poate atinge milioane de kilometri în lungime, fiind unul dintre cele mai spectaculoase evenimente cosmice.

Așadar, diferența majoră dintre comete și asteroizi ține de compoziția acestora. Așa că ține minte că un asteroid este alcătuit din roci sau metale, în timp ce o cometă este formată din lucruri înghețate care se topesc când sunt prea aproape de Soare.

Sursa

Mai multe articole despre:
asteroid spaţiu cometa ştiinţă