MENIU

DRAMA unui copil din Cluj. Îmbătrânește prea devreme

DRAMA unui copil din Cluj. Îmbătrânește prea devreme

La numai şapte ani, un copil din Cluj a început să îmbătrânească subit. Zoly a fost diagnosticat, în urmă cu două luni, cu o boală genetică rară care duce la îmbătrânirea rapidă a pielii şi a organelor interne. Nu s-a descoperit încă un tratament clar pentru această boală, dar la câteva clinici din străinătate se experimentează terapii care ar putea ameliora starea baiatului. Problema e că familia copilului nu are bani pentru acestea.

Zoli visează să ajungă un mare fotbalist. Însă visul lui ar putea fi curmat de o boală extrem de rară. În ciuda bolii fără leac, copilul este optimist.

Pielea şi organele copilului se degradează înainte de vreme.

"În urma examenului clinic si a biopsiei cutanate am pus diagnosticul de pseudoxanthoma elasticum. Aceasta este o boală genetică foarta rară care se manifestă prin calcificarea şi fragmentarea fibrelor elastice de la nivelul dermului, retinei și vaselor de sânge.”, spune ROXANA CROITORU, medic dermatolog.

Deja boala şi-a arătat primele semne, iar în câţiva ani, complicaţiile ar putea fi multe şi grave.


Bunica băiatului, care îi ţine loc şi de mamă după divorţul părinţilor, îl creşte din pensia de câteva sute de lei. Ea s-a interesat de tratamente în străinătate şi a găsit o clinică în Ungaria, numai că nu are bani pentru asta.

În cazul în care nu este oprită avansarea bolii, speranţa de viaţă a pacienţilor cu această afecţiune genetică se situează între 15 şi 20 de ani.

Mai multe articole despre:
operaţie copil video îmbătrânire boală rară