MENIU

Cea mai rapidă vieţuitoare din lume poate atinge o viteză de 389 km/h

În mod cumva previzibil, cea mai iute vietate din prezent este o pasăre. Mai precis o specie de pasăre de pradă, scrie descopera.ro.

Este vorba de şoimul călător (Falco peregrinus) a treia specie de şoim ca mărime din lume după şoimul polar (Falco rusticolus) şi şoimul dunărean (Falco cherrug). Şoimul călător este o pasăre de dimensiuni medii, cu o lungime corporală cuprinsă între 34-58 centimetri, o anvergură de 74-120 centimetri şi o greutate cuprinsă între 330-1.400 grame. La fel ca în cazul tuturor speciilor de şoimi, femelele sunt mai mari şi mai puternice decât masculii. Şoimul călător este cu siguranţă cea mai răspândită specie de pasăre de pradă din lume, cele 17 subspecii catalogate de ornitologi fiind întâlnite pe toată suprafaţa Terrei cu excepţia oceanelor, Noii Zeelande şi Antarcticii.

Conform unor experimente făcute de specialişti din cadrul National Geographic, cea mai mare viteză înregistrată la un şoim călător care cobora în picaj a fost de 389 kilometri pe oră, dar specialiştii susţin că această pasăre poate atinge viteze chiar mai mari.

Mai multe articole despre:
viteză lume vieţuitoare cea mai rapidă km/h atinge