MENIU

Cea mai mare dilemă despre noapte, elucidată de specialiști: de ce e cerul întunecat?

Cea mai mare dilemă despre noapte

Uneori, întrebări ce par a avea un răspuns foarte simplu, precum „de ce este cerul întunecat noaptea?", pot ajuta oamenii de știință să înțeleagă cum funcționează Universul. Chiar dacă răspunsul poate părea evident este mult mai complex decât crezi. Acest fenomen care descrie cromatica nocturnă a cerului poartă numele de „Paradoxul lui Olber" și a fost formulat pentru prima dată în anul 1500. 

Însă, paradoxul lui Olber vine cu următoarea întrebare: dacă Universul este infinit și nu are o vârstă, de ce oamenii nu observă, pe timp de noapte, un câmp uniform de stele, în locul unui cer negru?

În acest sens, un studiu publicat The Astrophysical Journal vine să elucideze misterul din spatele paradoxului lui Olber.

Mai exact, studiul spune că Universul este finit, are o vârstă, se extinde foarte rapid şi schimbă lumina stelelor de la distanţă în culori pe care ochiul uman nu le poate percepe.

Care este explicația pentru care cerul este întunecat noaptea?

O echipă formată din patru astronauţi, condusă de Christopher Conselice din cadrul Observatorului Leiden din Norvegia, a început să reproceseze imagini care surprind cele mai întunecate și îndepărtate zone din spaţiul cosmic.

În cadrul studiului, aceștia au numărat galaxiile prin multiple lungimi de undă şi le-au cartografiat în trei dimensiuni. Astfel, au reuşit să afle unde se aflau anumite galaxii în timpul unor epoci istorice.

De asemnea, cercetătorii au mai descoperit că există de zece ori mai multe galaxii decât se credea inițial.

În plus, au analizat și o imagine realizată de telescopul spaţial al NASA, Hubble, în care pot fi observate galaxii care au existat din momentul în care Universul avea între 400 şi 700 de milioane de ani. În acest moment, Universul are 13,75 ± 0,17 miliarde de ani vechime.

Concluzia studiului este că multe dintre galaxii nu sunt vizibile ochiului uman și nici telescoapelor moderne, din cauza unor factori precum: natura dinamică a Universului și absorbția luminii de către praful și gazul intergalactic, a căror combinație face cerul să rămână întunecat.

Sursa

Mai multe articole despre:
noapte stiinta cer