MENIU

Ce s-ar întâmpla dacă Luna ar dispărea? Specialiștii au câteva răspunsuri și niciunul nu e optimist

După cum știi, Luna este singurul satelit natural al Pământului. Cu alte cuvinte, Luna joacă un rol foarte important în viața de pe Terra. Aceasta ajută la direcționarea curenților oceanici, la mișcarea atmosferică, la înclinarea axei planetei noastre și la stabilirea climei. Dar ce s-ar întâmpla cu viața de pe Pământ dacă Luna ar dispărea? Specialiștii au un răspuns.

Iată ce s-ar întâmpla dacă Luna ar dispărea:

Nu ar mai exista mareele

Gravitaţia Terrei este mult mai puternică în prezenţa Lunii. Oceanele mai apropiate de Lună au parte de o atracţie gravitaţională mai puternică, care face ca nivelul mareelor să crească. Întinderea de apă fiind atât de extinsă, apa de pe un orizont o împinge pe cea de pe celălalt orizont, rezultând mareele.

Ziua nu ar avea 24 de ore

Pământul se rotea mult mai repede în jurul axei sale în trecut decât în zilele noastre. Înainte de formarea Lunii, ziua pe Pământ avea şase ore. Luna a stabilizat viteza de rotaţie a Pământului. În fiecare zi, planeta albastră îşi transformă energia de rotaţie în energie orbitală a Lunii.

Astfel, dacă Luna nu ar exista, procesul nu s-ar inversa, dar probabil s-ar opri. Acest lucru ar putea influenţa în mod pozitiv sau negativ planeta.

Ar dispărea anotimpurile

Axa Pământului este înclinată. În timp, această înclinaţie se poate schimba, însă modificarea rapidă are efecte devastatoare asupra planetei.

Axa planetei se poate mişca fie din cauza vibraţiilor sau din interacţiunea planetei cu un obiect străin. Atracţia gravitaţională a Lunii este mult mai puternică decât cea a Pământului, nepermiţând interacţiunea planetei cu alte obiecte cosmice similare.

Viața animalelor nocturne ar fi imposibilă

Absența Lunii va afecta și animalele. Astfel, prădătorii precum bufnițele și leii, care se bazează pe lumina obscură oferită de Lună pentru a vâna vor avea probleme în găsirea hranei.

Pe de altă parte, rozătoarele tind să se ascundă când lumina lunii este mai puternică. În circumstanțele date, prădătorii le vor detecta mult mai ușor.

Sursa

Mai multe articole despre:
pământ cercetare lună ştiinţă