MENIU

Ce înseamnă dacă îţi „ţiuie“ urechile

În popor se spune că, în funcţie de ce ureche îţi ţiuie, te vorbeşte cineva de bine sau de rău. În realitate însă, ţiuitul urechilor poate indica prezenţa unei afecţiuni.

Zgomotul supărător pe care o persoană îl aude în ureche (poate semăna cu un bâzâit, un ţiuit, o fluierătură, o sonerie de telefon sau cu un foșnet), fără să aibă o cauză externă este cunoscut în termeni medicali drept tinitus sau acufene. De cele mai multe ori dispare de la sine, însă pot exista situaţii când este nevoie de consult de specialitate, pentru că poate fi semnul unei boli.

„Zgomotele în ureche trebuie să alarmeze pacientul. Acelea care persistă pot duce la depresia pacientului sau la stări de anxietate", a explicat Popescu Bogdan, medic specialist ORL.

De unde vine ţiuitul în ureche

Expunerea la zgomote puternice este cea care cauzează cel mai des ţiuitul urechilor, simptomul fiind supărător în primele ore după ce te întorci, de exemplu,de la o petrecere unde ai ascultat  muzica la maximum. De asemenea, poate fi semnul mai multor afecţiuni ale urechii. Persoanele care au fost diagnosticate cu hipertensiune arterială pot avea frecvent senzaţia de ţiuit în ureche.

„Este un sunet generat în ureche sau chiar la nivelul creierului. Este presupus faptul că aceste zgomote din ureche provin de la celulele care se ocupă de partea de auz din urechea internă şi care generează nişte sunete pe care omul le percepe. Orice zgomot în ureche persistent mai mult de doi ani nu se va ameliora. Cauzele sunt variate, pornind de la zgomote puternie, traume sonore puternice, inflamaţii, boli auditive”, a mai explicat Popescu Bogdan, medic specialist ORL.

Adesea, ţiuitul în urechi apare la persoanele depresive sau anxioase. Consultaţiile şi investigaţiile specifice ORL, cele neurologice sau cardiovasculare pot depista boala care duce la acest simptom. În anumite cazuri, psihoterapia este benefică.

Sursă info: Adevărul

Mai multe articole despre:
sănătate oameni corpul uman