MENIU

Care este cea mai inteligentă rasă de câini? Cercetătorii știu răspunsul

Ciobănesc belgian/ Profimedia

Cercetătorii au folosit setul de teste smartDOG pentru a afla care este cea mai inteligentă rasă de câini.

Cei mai inteligenți câini au fost descoperiți în cadrul unui studiu care i-a trecut printr-o baterie de teste pentru a obține puncte, stabilind astfel ce rasă canină stă cel mai bine la capitolul cognitiție.

 

Locul al doilea a fost ocupat de Border Collie, câini care au fost folosiți foarte mult în studiile despre inteligență, dar primul loc a fost obținut de câinele ciobănesc belgian (belgian shepherd).

Cum s-a calculat care este cea mai inteligentă rasă de câini?

Evaluarea inteligenței este o sarcină dificilă, deoarece există diferite tipuri de inteligență, chiar și în cadrul câinilor.

Pentru a încerca să reprezinte o serie de talente cognitive, studiul a supus peste 1.000 de câini la testul de cogniție smartDOG, care analizează capacitatea unui câine de a crea strategii și de a rezolva probleme, controlul impulsurilor, capacitatea de a înțelege gesturi umane, capacitatea de a copia comportamentul uman, memoria și raționamentul logic, enumeră IFLScience.

Testul a dezvăluit diferențe de rasă în mai multe condiții.

„Majoritatea raselor au avut propriile lor puncte tari și puncte slabe”, a declarat Saara Junttila, cercetătoare în cogniția canină la Universitatea din Helsinki, din Finlanda, și autoare a studiului.

„De exemplu, Labradorul Retriever a fost foarte bun la citirea gesturilor umane, dar nu atât de bun la capacitatea de rezolvare a problemelor spațiale. Unele rase, cum ar fi ciobănescul de Shetland, au obținut scoruri destul de egale la aproape toate testele”, spune ea.

Printre participanții la testul pentru cea mai inteligentă rasă de câini s-au numărat și border collies, care au obținut rezultate bune la majoritatea testelor. Cu toate acestea, aceștia au fost depășiți cu 9 puncte de câinele ciobănesc belgian, care a obținut 35 din 39 de puncte posibile în timpul testelor de cogniție smartDOG.

Citește continuarea pe Descopera.ro