MENIU

Cum a reușit să reducă numărul accidentelor țara din Europa cu cele mai sigure șosele

Suedezii au inregistrat anul trecut un numar record de mic in ceea ce priveste decesele in accidente rutiere, 264 de morti, pentru ca au construit sosele avand in vedere in primul rand reducerea numarul de accidente, scrie The Economist, citat de wall-street.ro.

Soselele in Suedia au bariere ce separa masinile de biciclete sau de autovehiculele care circula din sens opus.

Construirea a 1.500 de kilometri de drumuri 2+1 (banda de mijloc pentru depasiri pe drumuri nationale), 12.600 de treceri sigure, inclusiv poduri pietonale, treceri de pietoni protejate si flancate de lumini intermitente au redus la jumatate numarul de decese pietonale in ultimii cinci ani. Urmatorul pas este sa fie reduse erorile umane, prin masini inteligente.

Cu toate ca numarul de masini in circulatie si de km parcursi este dublu fata de anul 1970, numarul de morti pe sosele a scazut de 4-5 ori. Cu doar trei morti la 100.000 de locuitori, Suedia este cu mult sub media europeana de 5,5 morti la 100.000 sau cea americana de 11.

Marea Britanie este si ea in topul tarilor cu cele mai sigure sosele, dar si cele mai aglomerate. Potrivit unor statistici, pe soselele britanicilor sunt 77 de masini pe kilometru fata de 29 de vechicule in Norvegia, scrie recombu.com.