MENIU

8 lucruri pe care nu ar trebui să le faci înainte de culcare

Calitatea somnului de noapte depinde de cat de activa ti-a fost ziua, ce ai mancat si ce ai baut, cat de stimulat din punct de vedere mental ai fost, dar in mod special ce s-a intamplat inainte sa te bagi in pat, scrie dietetik.ro.

Pe langa folosirea tabletei sau a smartphone-ului, administrarea anumitor medicamente, consumarea cafelei, efectuarea unor activitati care te pot activa, lucruri despre care stii deja ca iti dau insomnii, mai evita urmatoarele:
 
1. Sa-i scrii unui prieten
 
Este foarte dragut sa ii multumesti unui prieten, fix inainte sa adormi, pentru ziua minunata pe care ati petrecut-o impreuna, dar asteapta-te ca celalalt sa-ti raspunda, ceea ce inseamna ca te va trezi.
 
Un studiu din 2011 realizat de Fundatia Nationala a Somnului din SUA a aratat ca 10% din tinerii intre 13 si 18 sunt treziti in fiecare noapte sau aproape in fiecare noapte de un mesaj, apel sau mail si 1 din 5 persoane cu varste intre 13 si 29 de ani cel putin cateva nopti pe saptamana.
 
Daca tii neaparat sa ii scrii prietenului tau, fa asta apoi du telefonul in alta camera sau da-l pe silent.
 
2. Sa bei ceai
 
Seara nu poti sa bei orice tip de ceai ai tu chef, caci unele contin cofeina si stimulanti, cum ar fi cel verde, negru sau chiar si cel alb. Bucura-te totusi de un ceai de musetel sau, ca sa fii sigura ca ceaiul pe care il bei seara nu te va activa, fa urmatoarea miscare: scufunda rapid pliculetul de ceai intr-o cana de apa fierbinte, apoi lasa pliculetul in a doua cana cu apa fierbinte. Cea mai mare parte din cofeina din ceai este eliberata in prima parte a procesului, iar tu te vei bucura apoi de un ceai fara stimulanti.
 
3. Sa mananci inghetata cu cacao
 
Probabil stii deja ca ciocolata este o sursa foarte buna de cofeina, in special cea neagra care are un continut mare de cacao, dar si inghetata cu cacao sau cu ciocolata te poate trezi peste noapte, mai ales daca esti sensibil la cofeina.
 
4. Sa te arunci de la laptop direct in pat
 
Organismul tau are nevoie de cel putin 30 de minute de liniste, timp in care tu sa te deconectezi de la tot, caci altfel cand te vei aseza in pat creierul tau va continua sa-ti vorbeasca. Citeste mai mult...

Mai multe articole despre:
somn Pat cacao direct culcare