MENIU

20 martie - Sărbătoare mare în România: Sfinții Cuvioși Mucenici din Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit. Ce se face azi

Sf. Cuv. Mucenici din Mănăstirea Sf. Sava cel Sfinţit

In calendarul credinciosilor crestin ortodocsi din Romania, astazi este o zi importanta.

Ortodoxe
Sf. Cuv. Mucenici din Mănăstirea Sf. Sava cel Sfinţit

Greco-catolice
Sf. cuv. m. ucişi în Mănăstirea Sf. Sava

Romano-catolice
Ss. Ioan Nepomuk, pr. m.; Paul, Ciril, Eugen şi îns. m.


Sfinţii Cuvioşi Mucenici ucişi în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfinţit sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 20 martie.

În perioada în care Imperiul Roman de Răsărit era condus de la Constantinopol de împăraţii Constantin şi Irina (780-797), Ierusalimul se afla sub stăpânire musulmană, în zilele patriarhului Ilie, iar teritoriile din jurul Sfintei Cetăţi erau supuse atacurilor şi jafurilor.

"Şi multă risipire se făcea ţării cu războiul acela, pentru că barbarii, oştindu-se între ei, pustiau nu numai satele, ci şi cetăţile, precum Elevteropolis, Ascalonul, Gaza, Scarifia şi celelalte. Căci năvăleau fără de veste şi, deşi nu ucideau pe tot poporul, jefuiau toate averile şi omorau pe toţi aceia care li se împotriveau. Şi şedeau pe lângă toate căile, prinzând pe cei ce treceau, bătându-i, rănindu-i şi răpindu-le tot ce aveau, până la cămaşă. Numai această milă aveau, că eliberau vii pe cei dezbrăcaţi, bătuţi şi răniţi.

Atunci şi Sfânta Cetate a Ierusalimului era în mare frică. Că, strângându-se de prin cetăţile dimprejur şi de prin sate, poporul străjuia zidurile şi se pregătea să stea împotriva barbarilor acelora care tâlhăreşte năvăleau asupra lor. În acea vreme şi preaslăvitul locaş al Sfântului Hariton a fost foarte risipit şi de atunci niciodată nu s-a mai înnoit, ci a rămas în desăvârşită pustiire" ("Vieţile Sfinţilor").

Dar şi Lavra Sfântului Sava a fost foarte mult chinuită atunci. Mulţi dintre monahii care se adunaseră în Lavră au suferit moartea mucenicească.

Două astfel năvăliri s-au întâmplat la Mănăstirea Sfântului Sava, în timpul Postului Mare, una în săptămâna dinaintea Floriilor şi cealaltă în Joia Mare dinaintea Paştilor, în urma cărora au fost ucişi sau răniţi de moarte mulţi dintre vieţuitorii mănăstirii, chiliile fiind incendiate.

Uciderea Sfinţilor Mucenici s-a făcut cu sălbăticie, unii dintre ei a au fost săgetaţi cu săgeţile, altora li s-a tăiat capul, alţii au fost tăiaţi în două, iar altora li s-au tăiat mâinile şi picioarele sau au fost ucişi cu pietre.

În mănăstire era şi peştera Sfântului Sava, aici au murit optsprezece monahi, asfixiaţi cu fum. Monahii au fost chinuiţi pentru a spune unde este vistieria şi mai marii aşezământului. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")

Mai multe articole despre: