MENIU

10 obiective turistice în Arad pentru iubitorii de cultură (P)

10 obiective turistice în Arad pentru iubitorii de cultură (P)

Comparat adesea cu mari orașe europene și denumit “Mica Vienă” datorită clădirilor impunătoare din secolele XIX și XX, Arad este unul dintre orașele ies în evidență prin arhitectură, atmosferă cosmopolită sau diversitate etnică.

Acesta reprezintă cel mai important nod al rețelelor rutiere și feroviare de transport, naționale și transeuropene din vestul țării, însă beneficiază totodată și de un bogat patrimoniul cultural-istoric. Vizitatorii se pot bucura de un adevărat spectacol în aer liber împletit cu istorie și artă sau monumente remarcabile realizate în stil baroc, eclectic, neogotic, clasic, secession ori renascentist. Dacă ești pasionat de cultură și ajungi în zonă, iată câteva obiective turistice din Arad cărora merită să le faci o vizită:

1. Palatul Administrativ

Una dintre cele mai deosebite clădiri din oraș și, fără îndoială, cea mai frumoasă clădire de primărie din România, Palatul Administrativ a fost ridicat între anii 1872-1874, după proiectul neorenascentist ale lui Pekar Ferenc. Este construit sub forma literei “U” și adăpostește instituții administrative locale importante, respectiv Primăria, Prefectura și Consiliul Județean. Clădirea atrage atenția cu turnul său înalt de 54 de metri care are în vârf un orologiu elvețian, ce datează din 1878 și cântă la oră fixă Oda Bucuriei. În fața Palatului se pot remarca elemente istorice care amintesc de evenimentele din decembrie 1989, iar în interior ies în evidență vitralii frumos decorate ce imită fiecare anotimp.

2. Teatrul Clasic “Ioan Slavici”

Construit la sfârșitul secolului XIX, pe trei nivele, acest edificiu reprezintă o veritabilă reprezentație a stilului neoclasic. Prima piesă de teatru susținută aici a avut loc în 1874, iar în prezent mai sunt susținute spectacole artistice chiar dacă și clădirea este foarte veche.

3. Biblioteca Județeană A.D.Xenopol

Ceai care apreciază stilul secession au șansa de a vizita biblioteca din orașul Arad, construită în anul 1913. Un adevărat monument arhitectural, aceasta deține peste 500.000 de volume ce pot fi puse la dispoziția vizitatorilor.

4. Biserica Roșie

Un punct de atracție pentru toți turiștii, iubitori de cultură sau nu, îl reprezintă o biserică impresionantă aflată pe principala stradă a orașului, Bulevardul Revoluției. Numele său vine de la faptul că pereții exteriori sunt din cărămidă șlefuită roșie, edificiul în stil neogotic deservind credincioșii maghiari ai bisericii Evangelice-Luterane. Măreția bisericii iese în evidență și prin turnul său construit la o înălțime de 46 de metri, cu vitralii foarte înalte.

5. Muzeul Cofetăriei

Primul Muzeu al Cofetăriei se găsește în Arad, în casa lui Ioan Gui, un arădean specializat în arta cofetăriei. Mașini, cântare, ustensile, forme de ciocolată, bomboane sau turtă dulce, toate pot fi admirate în cadrul muzeului, fiecare având o poveste proprie.

6. Biserica Sârbească

O clădire care impresionează prin vechimea și măreția sa, Biserica Sârbească este o reală operă de artă. A fost ridicată între anii 1698-1702, cu un decor foarte atractiv și o clopotniță destul de înaltă. De-a lungul vremii, a suferit mai multe modificări, astfel că în prezent biserica reprezintă cu mândrie stilul baroc.

7. Cetatea Arad

Pe strada Eugen Popa din oraș se află unul dintre cele mai importante monumente istorice din țară. Cetatea Aradului a fost construită în secolul XVII, în formă de dublă stea cu 7 colțuri, iar în perioada sa de glorie a fost considerată una dintre cele mai fascinante fortificații militare din Europa Centrală și de Sud-Est.

8. Palatul Cenad

Situat în partea centrală a orașului, Palatul ridicat în secolul XIX, după proiectul arhitectului Jivaszek, îmbină armonios stilul eclectic cu cel neoclasic. Clădirea se evidențiază prin multitudinea de turnuri, dar și prin figura lui Mercur- zeul comerțului, care se regăsește chiar pe frontispiciul acesteia.

9. Catedrala Catolică

Denumită și Biserica Sfântul Anton de Padova, această catedrală se impune în atmosfera citadină prin bogăția detaliilor fațadei lucrate în stil renascentist. Este considerat un monument istoric de referință pentru întreaga regiune, punctul cheie al edificiului fiind turnul bisericii care are o înălțime de 56 de metri. Catedrala a fost construită în perioada 1902-1904, respectând stilul renascentist, chiar deasupra intrării bolțite a clădirii aflându-se o copie de excepție a operei lui Michelangelo, “Pieta”, realizată în marmură albă. În interior, vizitatorii pot admira vitralii lucrate în detaliu, statuete realiste ale lui Iisus și ale Fecioarei Maria sau o orgă deosebită.

10. Gara Arad

Una dintre atracțiile culturale ale orașului o reprezintă și gara, construită de către arhitectul arădean Lajos Szantay între 1905-1910. În octombrie 1944, aceasta a fost puternic bombardată de către trupele germane, însă a fost refăcută șase ani mai târziu.

Orașul Arad reprezintă destinația perfectă pentru toți cei care vor să descopere mai multe despre cultura românească. Dacă ajungi în vestul țării, cu siguranță vei petrece foarte mult timp pe străzile urbei, admirând mica Vienă. Trebuie să știi că în Arad poți comanda mâncare oriunde te-ai afla, de la cele mai bune restaurante, astfel încât să nu pierzi nici o clipă prețioasă în care poți să te bucuri de frumusețile culturale ale zonei. 

Mai multe articole despre:
mancare arad comanda mancare arad