MENIU

Teroristul Omar Hayssam vrea bani de la stat: cere să i se șteargă datoriile de 20 de milioane de euro și să fie eliberat

Omar Hayssam

Teroristul Omar Hayssam vrea ca statul să îl ajute să plătească prejudiciul. El trebuie să dea peste 20 de milioane de euro înapoi României, dar spune că nu are această sumă, după ce a fost condamnat la 24 de ani de închisoare. 

Teroristul Omar Hayssam a cerut, în instanță, ca statul român să-l scutească de datoriile uriașe pe care le are, pentru a putea să fie eliberat condiționat. 

Pe lângă organizarea răpirii jurnaliștilor români în Irak, sirianul a fost condamnat și pentru infracțiuni economice care au produs un prejudiciu de peste 20 de milioane de euro. 

Înainte de anul 2005, când a fost arestat pentru terorism, Omar era considerat unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din România.

Acesta apărea în fotografii lângă președintele Ion Iliescu, dar și alături de alte personaje importante ale politicii românești, cu care obișnuia să participe la evenimente private.

Sirianul, care obținuse inclusiv cetățenia română, începuse să facă afaceri inclusiv în zona Buzăului, la Nehoiu, unde pusese mâna pe un domeniu vast, unde își construise o vilă cât un palat.

Afacerile sirianului s-au destrămat ca un ghem de lână după ce a fost acuzat de delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani, prin intermediul grupului de firme Manhattan, controlat de el.

Anchetatorii au stabilit că prejudiciul produs se ridică la 78,4 milioane de lei pentru infractiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru evaziune fiscală și 17,3 milioane de lei pentru de spălare de bani. Prejudiciul total a fost stabilit la aproximativ 20 de milioane de euro, sumă la care se adaugă plata unor despăgubiri în valoare de câte două milioane de dolari și 30.000 de euro pentru fiecare dintre cei trei jurnaliști răpiți.