MENIU

Statul nu poate recupera prejudiciul din dosarul torționarului comunist Vișinescu

Statul nu poate recupera prejudiciul din dosarul fostului torționar comunist Alexandru Vișinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare, pentru crime împotriva umanității. Suplimentar, instanța a decis că fostul comandant al Penitenciarul Râmnicu Sărat să le plătească victimelor despăgubiri de 300.000 de euro, însă decesul acestuia a complicat procedurile.

Pentru a recupera banii, Ministerul de Interne a vrut să-i execute silit pe moștenitorii lui Alexandru Vișinescu, dar nu i-a găsit, potrivit Realitatea Plus. 


În anul 2016, după ce sentința lui Vișinescu a rămas definitivă, Ministerul Finanțelor a achitat toate despăgubirile către trei părți civile din dosarul torționarului. Imediat după, autoritățile au început procedurile pentru recuperarea banilor de la condamnați. Moartea torționarului a complicat însă situația.


Ministerul a început atunci să-i caute pe moștenitorii acestuia. Procedurile au fost însă în zadar. Inițial, reprezentanții instituției au încercat să forțeze deschiderea succesiunii după care au identificat un număr de 9 persoane fizice, posibili moștenitori ai acestuia. Niciunul nu și-a asumat însă succesiunea, așa că moștenirea fostului ofițer de securitate a rămas vacantă.


Potrivit normelor legale, întreaga avere a lui Vișinescu a revenit apoi municipalității. Astfel că, următorul pas a fost ca MAI să solicite Primăriei Municipiului București, în calitate de moștenitor legal, să achite cota parte. Între timp, s-a făcut și un bilanț al moștenirii torționarului Vișinescu: un apartament în Sectorul 1 al Capitalei, evaluat la peste 180 de mii de lei, și câteva bunuri mobile.

 

Judecătorii au stabilit însă ca municipalitatea să plătească doar suma pe care o poate obține de pe urma apartamentului lui Alexandru Vișinescu. Decizia nu este definitivă, însă până în acest moment nu a fost atacată cu apel de niciuna din părți.


Alexandru Vișinescu a fost trimis în fața instanței după ce anchetatorii au identificat 138 de deținuți care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în perioada în care acesta a fost comandant. Doisprezece deținuți politici și-au pierdut viața, în acest interval.

Mai multe articole despre:
prejudiciu visinescu tortionar comunist securist