MENIU

Pledoaria lui Oprescu la instanța din Grecia: „Dacă mă trimiteţi în România, căile de atac vor fi aprobate post-mortem”

Sorin Oprescu

Sorin Oprescu a fost eliberat din închisoare, marți, în schimbul unei cauțiuni de 5.000 de euro pe care trebuie s-o depună până miercuri. Fostul primar trebuie să se prezinte la poliție de două ori pe lună și nu are voie să părăsească Grecia. El le-a spus judecătorilor eleni că, dacă va fi judecat în România, căile de atac... probabil că vor fi aprobate post-mortem.

„Fiindcă am participat şi am câştigat cursa pentru primar general, în urmă cu 15 ani, ca independent şi nu ca membru de partid, nu am avut stăpân, domnule preşedinte, şi ceea ce am făcut am făcut pentru neamul meu şi fără să ţin seama, cu ghilimelele de rigoare, de rugăminţile politice.

Am refuzat, domnule preşedinte, o serie de relaţii (...) Plătesc acum această nesupunere pe care toată viaţa mea am considerat-o că nu poţi face ceva bun pentru oameni stând în genunchi.

Dacă dumneavoastră şi onorata mă veţi trimite înapoi, voi fi încarcerat, după care toată lumea se va mira de ce sunt refuzate toate căile de atac pe care le mai am la dispoziţie. Sunt condamnat la 10 ani de zile puşcărie pe un denunţ, unul singur, în care denunţătorul, la rândul lui fiind denunţat, afirmă în faţa completului de judecată următorul lucru: după ce am fost prins de procuratură cu banii de mită a intrat un procuror în camera de interogatoriu şi mi-a spus, citez, dă-l pe goarnă pe primarul general şi pleci acasă. În acel moment a apărut denunţul, pentru acest lucru primesc 10 ani de zile de puşcărie.

Eu vreau să vă prezint respectuos, să vă spun că în cazul în care dvs. veţi hotărî să mă trimiteţi în România, nu este nicio exagerare, niciuna din căile de atac... probabil că vor fi aprobate post-mortem”, a afirmat Sorin Oprescu, în fața instanței, potrivit unor înregistrări apărute în presă.

El s-a plâns şi de condiţiile din penitenciarele din România. A spus că toaletele nu au uşi, iar opt deţinuşi sunt cazaţi într-o cameră de opt metri pătraţi. În ceea ce priveşte hrana, deţinuţii au de ales între "cartofi cu cartofi în fiecare zi, orez cu orez”, ce nu avea voie să mănânce.

Mai multe articole despre:
sorin oprescu eliberare cautiune grecia