MENIU

Mihail Vlasov, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ, condamnat la 8 ani de închisoare

vlasov

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ a fost condamnat la 5 ani de închisoare, la care se adaugă 3 ani din restul celorlalte sentinţe. Magistraţii au dispus revocarea liberării condiţionate.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, marţi, sentinţa definitivă în dosarul în care Mihail Vlasov a fost judecat pentru mai multe infracţiuni de corupţie, printre care delapidare în formă continuată şi fals în înscrisuri. 

ÎCCJ admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpaţii Suciu Mariana-Rodica, Grigorescu Rodica-Luiza, Vlasov Elena-Ingrid, Zdrobici Nicolai, Vlasov Mihail şi Nedelcu Marian împotriva Sentinţei penale nr. 165/F din data de 3 august 2018 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală, pronunţată în Dosarul nr. 8019/2/2016 (3954/2016). Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată”, a transmis, marţi, instanţa supremă.

Instanța supremă îl condamnă pe Vlasov pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (5 acte materiale), la pedeapsa principală de 4 ani închisoare şi 5 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) (dreptul de a fi preşedinte în cadrul vreunei persoane juridice), ca pedeapsă complementară. Totodată,  instanța a hotărât să interzică inculpatului drepturile prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) (dreptul de a fi preşedinte în cadrul vreunei persoane juridice) din Codul penal, ca pedeapsă accesorie. De asemenea, magistrații au găsit de cuviință să reducă cuantumul pedepsei principale aplicate inculpatului Vlasov Mihail pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (...) de la 2 ani şi 6 luni închisoare, la 1 an închisoare.

Au fost menţinute pedeapsa principală, pedeapsa complementară şi pedeapsa accesorie stabilite pentru comiterea infracţiunii prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal, precum şi a art. 5 din Codul penal.

Instanța constată că infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată inculpatul Vlasov Mihail în prezenta cauză sunt concurente cu infracţiunile de trafic de influenţă pentru care a fost condamnat (...) şi de dare de mită pentru care a fost condamnat.

A fost anulată și liberarea condiţionată a a lui Vlasov din executarea pedepsei rezultante de 5 ani şi 8 luni închisoare aplicată prin Sentinţa penală nr. 39/31.03.2017 pronunţată de Curtea de Apel Iaşi. Instanșa aplic ă inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 3 ani închisoare [reprezentând 1/3 din totalul celorlalte pedepse principale], în total 8 ani închisoare.

În baza art. 45 alin. (3) lit. a) din Codul penal, instanța aplică inculpatului Vlasov Mihail pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul penal şi a celui prevăzut la art. 66 alin. (1) lit. g) din Codul penal (dreptul de a fi preşedinte în cadrul vreunei persoane juridice), pe o perioadă de 5 ani.

A fost, de asemenea, aplicată inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul penal şi a celui prevăzut la art. 66 alin. (1) lit. g) din Codul penal (dreptul de a fi preşedinte în cadrul vreunei persoane juridice).

Lui Vlasov i-a fost dedusă din durata pedepsei închisorii pronunţate perioada în care inculpatul a fost reţinut, arestat preventiv şi arestat la domiciliu, de la data de 19.03.2014 la 24.04.2014, respectiv de la 24.04.2014 la 29.08.2014, precum şi perioada executată, de la data de 18.06.2015 la 3.11.2017.

Mai multe articole despre:
mihail vlasov camera de comert inchisoare