MENIU

Zelenski insită că rachete rusești au trecut prin spațiul aerian al României. MApN susține contrariul

Foto arhivă Profimedia

Președintele Ucrainei insită că rachete trase de trupele Federației Ruse au survolat spațiul aerian al României, deși Ministerul Apărării Naționale spune că nicio rachetă rusească nu a intrat în țara noastră.

Mai multe rachete ruseşti au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al României. Rachetele de astăzi sunt o provocare pentru NATO, pentru securitatea colectivă. Este o teroare care poate şi trebuie să fie oprită. Oprită de către comunitatea internaţională. Şi le mulţumesc tuturor celor care înţeleg acest lucru. Le mulţumesc tuturor celor care ajută”, a declarat Zelenski.

El a precizat că Rusia a lansat cel puţin 70 de rachete, iar dintre acestea, în jur de 60 au fost doborâte, ţintele lor fiind infrastructura civilă. Preşedintele a anunţat că sunt victime, fără a preciza câte, şi a transmis condoleanţe familiilor.

Mesajul lui Zelenski a fost postat pe Facebook în jurul orei 15:00, în condiţiile în care autorităţile române făcuseră în jurul prânzului precizări şi negaseră intrarea rachetelor în spaţiul aerian al României. 

Iniţial, în cursul dimineţii, şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, afirmase că două rachete ruseşti Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova şi au survolat şi teritoriul României.

Ministerul român al Apărării a venit ulterior cu precizări şi a spus că sistemul de supraveghere aeriană al armatei a detectat într-adevăr, vineri, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, dar traiectoria rachetei nu a intersectat „în niciun moment” spaţiul aerian al României, ci al Republicii Moldova şi al Ucrainei.

În noiembrie anul trecut, resturile unei rachete au căzut în Polonia, ţară membră NATO, şi au ucis două persoane dintr-o zonă rurală aflată la graniţa ţării cu Ucraina. Iniţial, autorităţile ucrainene, inclusiv preşedintele Volodimir Zelenski, au susţinut că este vorba despre o rachetă „rusească”, însă ulterior şi-au nuanţat declaraţiile şi s-a stabilit că provenea de la apărarea antiaeriană ucraineană. NATO a reacţionat prudent la acest incident, au fost trimişi experţi la faţa locului şi a evitat declaraţii contondente cu Rusia, dat fiind contextul sensibil, chiar dacă în final oficialii occidentali au afirmat că de vină pentru iîntregul ncident este „războiul”, provocat de Rusia în Ucraina.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, fragmente de rachete provenind din războiul din ţara vecină au căzut de mai multe ori pe teritoriul său, la un moment dat înregistrându-se pagube materiale.

Anunţul autorităţilor ucrainene, care susţin că două rachete au traversat spaţiul aerian al României, ţară membră NATO, vine după o serie de atacuri cu rachete şi drone trase de trupele Rusiei asupra Ucrainei începând de joi seara şi până vineri dimineaţa.

Atacul masiv a avut loc după o perioadă de relativ calm, dar în ziua în care Moscova a relansat o ofensivă puternică în estul ţării, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a fost joi la Bruxelles - a doua sa ieşire din ţară de la începutul războiului - încercând să-i convingă pe liderii UE că Ucraina trebuie să primească avioane de luptă moderne.

Adresându-se liderilor UE, Volodimir Zelenski le-a spus că a informat-o pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că serviciile sale de spionaj au descoperit un document al ruşilor care detalia planuri de destabilizare a Chişinăului. 

Guvernul Republicii Moldova a demisionat vineri, într-un anunţ-surpriză al premierului Natalia Gavriliţa, iar preşedinta Maia Sandu l-a propus pentru a forma noul cabinet pe Dorin Recean, consilier prezidenţial pe probleme de securitate. Acesta are ca sarcină accelerarea reformelor proeuropene ale ţării, dar şi consolidarea securităţii Republicii Moldova.