MENIU

Atac chimic în Siria. Bilanțul a ajuns la 100 de morți și 400 de răniți

Bilanţul atacurilor chimice de marţi dimineaţă, din Siria, a ajuns la 100 de morţi şi 400 de răniţi, a anunţat Uniunea Organizaţiilor de Salvare şi Îngrijiri Medicale (UOSSM), citată de AFP. 

100 de oameni au murit marți în Siria în urma unui atac cu arme chimice, potrivit activiştilor. Cele mai multe victime sunt copii. Aceştia au fost gazaţi în urma bombardamentelor lansate în oraşul Idlib, controlat de rebeli.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului spune că avioanele aparţineau Rusiei sau guvernului Assad. Moscova a răspuns că avioanele sale nu bombardează acea zonă, iar regimul de la Damasc încă nu a comentat acuzaţiile.

Franţa şi Marea Britanie au convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. 

Activiştii susţin că aceşti copii sunt victime ale unui gaz toxic, lansat din avioane ale Rusiei sau ale regimului Assad. În urma atacului, zeci de oameni s-au sufocat, au leşinat sau au avut spume la gură, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Majoritatea răniţilor au fost duşi la un singur spital din provincia Idlib. Ulterior, avioane ruseşti sau siriene au bombardat şi clădirea acestuia.

În cei şase ani de război civil în Siria, preşedintele Bashar al-Assad a fost acuzat în mai multe rânduri că a folosit arme chimice împotriva propriului popor. 

Cel mai brutal astfel de atac a avut loc în august 2013, atunci când armata lui Assad ar fi folosit gaz sarin şi alte substanţe chimice, într-un atac soldat cu o mie patru sute de morţi.

Intervenţia militară a americanilor, deşi părea iminentă, nu a mai avut loc niciodată. Aceasta a fost înlocuită de o înţelegere între Rusia şi Statele Unite, care presupunea ca regimul de la Damasc să elimine armele chimice pe care le deţine.

 
Mai multe articole despre:
Siria atac chimic