MENIU

Zeci de mii de oameni au celebrat, în New Delhi, prima „Zi Internațională a Yoga”

Premierul Indiei, Narendra Modi, s-a pus în fruntea unei mulțimi de peste 35.000 de oameni care s-au adunat, duminică, în centrul capitalei Indiei, New Delhi, pentru a marca întâia oară, Ziua Internațională a Yoga. Evenimentul, menit a înscrie India în Guinness Book of Records, a inclus o amplă sesiune de yoga în aer liber, de 35 de minute. 

La inițiativa Indiei, Națiunile Unite au proclamat, în decembrie 2014, ziua de 21 iunie drept „Zi Internațională a Yoga”. Data propusă de India reprezintă data solstițiului de vară - o sărbătoare ce are o semnificație deosebită în multe culturi cu tradiții milenare.

Șeful executivului indian este strict vegetarian și face Yoga în fiecare zi. Nu e de mirare că Narendra Modi a făcut și din această zi internațională un punct forte al programului politic al guvernului său naționalist hindus, la 13 luni după preluarea mandatului.

Premierul indian dorește să cimenteze locul cuvenit acestei practici străvechi ca element central al culturii indiene, spre deosebire de yoga practicată în țările occidentale, unde, în general, această disciplină este considerată un sport.

Șeful Cabinetului de la New Delhi a creat un minister pentru a promova yoga ayrveda - o formă de medicină tradițională - și alte practici indiene din străbuni și a oferit cursuri gratuite de yoga pentru trei milioane de funcționari guvernamentali și familiile lor.

Dar toate aceste demersuri au stârnit controverse în rândul minorităților religioase din India care acuză guvernul că impune un program pro-hindus într-o țară laică. Grupuri musulmane au criticat faptul că anumite elemente din timpul practicii yoga se opun Islamului.

Potrivit specialiștilor, yoga a apărut cu aproximativ 5000 de ani în urmă, ataestată prin referirile care se fac la ea în vechile texte hinduse (vede). Această străveche disciplină spirituală combină poziții corporale cu tehnici de respirație, relaxare și meditație. Experții în yoga vorbesc despre o ''liniștire a minții'' prin intermediul căreia poate fi înțeleasă adevărata natură a existenței.

Ziua Internațională a Yoga este sărbătorită în toată lumea, iar ministerul indian de Externe Sushma Swaraj susține că „zeci de milioane de oameni vor face yoga duminică. Evenimente similare au loc în 251 de orașe de pe șase continente, iar în New York, 30.000 de oameni erau așteptați să practice yoga, duminică, în celebra piață „Times Square.”

Mai multe articole despre:
India Guiness Book Ziua Internațională a Yoga