MENIU

Zborul MH17: Primele rezultate ale anchetei penale internaționale sunt așteptate la sfârșitul verii

Primele rezultate ale anchetei penale vizând identificarea armei utilizate pentru a doborî avionul MH17 în iulie 2014 estul Ucrainei - incident soldat cu 298 de morți -, precum și amplasamentul său exact, vor fi prezentate "după perioada de vară", a anunțat vineri ministerul public olandez, citat de AFP.

"Ancheta se află într-un stadiu foarte avansat, însă câteva aspecte necesită mai mult timp decât a fost prevăzut", a menționat ministerul public într-un comunicat.

Experții internaționali așteaptă informații din partea Rusiei în legătură cu sistemul de rachete BUK.

O anchetă internațională asupra cauzelor prăbușirii, coordonată de Biroul olandez pentru securitate (OVV), a afirmat anul trecut că avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care efectua un zbor pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, a fost doborât pe 17 iulie 2014 de o rachetă sol-aer de tip BUK de fabricație rusească lansată dintr-o zonă aflată sub controlul separatiștilor proruși.

În tragedie și-au pierdut viața toate cele 298 de persoane aflate la bord, două treimi dintre victime fiind olandezi.

"Ministerul public a făcut cunoscut țărilor implicate că așteaptă un răspuns în următoarele două luni", a adăugat acesta.

Cu toate acestea, rezultatele nu vor fi publicate într-un raport: "echipa comună de investigație (JIT) va include eventual rezultatele anchetei într-un dosar penal, destinat audierii cauzei în fața unei curți sau a unui tribunal. Aceasta este procedura obișnuită într-o anchetă penală".

Rudele victimelor au fost informate despre modul în care se desfășoară ancheta.

JIT are în componență specialiști din Olanda, Australia, Ucraina, Malaezia și Belgia. Obiectivul anchetei penale este de "a identifica persoanele care sunt responsabile de prăbușirea zborului MH17 și a le deferi justiției".

În timp ce familiile a șase membri ai echipajului au depus joi plângere împotriva companiei Malaysia Airlines, zeci de familii ale victimelor au amenințat că vor face același lucru pentru a obține despăgubiri pentru pierderea de venituri, precum și o compensație pentru traumatismul "psihologic" suportat, a anunțat în mai avocatul lor olandez.

Pe de altă parte, mai multe familii au înaintat o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva statului rus și a președintelui Vladimir Putin, a informat la sfârșitul lunii mai cotidianul Sydney Morning Herald.

Potrivit documentelor depuse de cabinetul de avocatură australian LHD Lawyers, Rusia a căutat sistematic să ascundă implicarea sa în acest incident.

Mai multe articole despre:
avion prăbuşit victime mh17 mh17 zbor