MENIU

Veste SURPRIZĂ: ţara europeană în care SUA ar putea instala baterii de rachete tip Patriot

Vicepreşedintele american Mike Pence a evocat duminică, la Tallinn, o posibilă instalare în Estonia a unor baterii de rachete de tip Patriot, însă fără să prezinte vreun angajament precis în acest sens, a anunţat gazda sa, premierul Juri Ratas, relatează AFP.

"Am discutat astăzi despre acest lucru, dar n-am vorbit nici despre o dată şi nici despre o oră", a declarat Râtaş pentru radioteleviziunea publică ERR.

Bateriile Patriot lansează rachete de tip sol-aer care pot intercepta rachete sau avioane.

"Am evocat manevrele (ruse) viitoare în apropierea frontierei estone (...). Şi modul în care Estonia, Statele Unite şi NATO trebuie să le supravegheze şi să facă schimb de informaţii", a adăugat premierul.

Pence s-a limitat, în faţă presei, la generalităţi. "Preşedintele Trump m-a trimis în Europa cu un mesaj foarte simplu. Şi anume că 'America în primul rând' nu înseamnă 'Doar America'", a declarat el într-un interviu pentru trimisul special Fox News.

"Mesajul nostru către ţările baltice şi mesajul meu în vizitele în Georgia şi Muntenegru va fi acelaşi: (le transmit) aliaţilor noştri de aici, din Europa de Est, că suntem cu voi, suntem de partea voastră pentru libertate. Este o mare onoare să fim alături de voi", a spus el, conform Hotnews.ro. 

Vicepreşedintele american a reafirmat în faţă presei ataşamentul Washingtonului faţă de Articolul 5 al Cartei NATO - un atac asupra unui membru al Alianţei este considerat un atac asupra tuturora - şi a felicitat Estonia pentru prezenţa militarilor săi în Irak şi Afganistan.

El a amintit că această ţară este unul dintre cei şase membri NATO care îşi îndeplinesc obiectivul care constă în cheltuirea a cel puţin 2% din PIB în Apărare.

Mai multe articole despre:
0 Estonia rachete patriot mike pence