MENIU

Vergil Chițac: Turcia, rol crucial în stabilitatea flancului sud-estic al NATO. Alianța, amenințată

Vergil Chiţac, amiral (r) şi preşedinte al Organizaţiei Municipale PNL Constanţa, este de părere că Turcia are un rol fundamental în stabilitatea Alianţei Nord-Atlantice şi trage un semnal de alarmă în privinţa evoluţiei evenimentelor din această ţară. Într-un interviu recent, ministrul turc de externe, Mevlut Çavusoğlu, a criticat NATO, afirmând că Alianța nu cooperează pe deplin cu Ankara şi a lăsat să se înțeleagă că Turcia va lua în considerare cooperarea militară cu Rusia.

Amiralul (r) Vergil Chiţac, fostul rector al Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, a declarat că Turcia are în continuare un rol foarte important în ceea ce priveşte stabilitatea Europei şi că statul condus de preşedintele Erdogan are o importanţă mare din punct de vedere strategic în sânul NATO: "Lumea întreagă este cu ochii pe Turcia și urmărește evoluția evenimentelor din această țară, membră NATO și cu un rol crucial în stabilitatea flancului sud-estic al Alianței. Pentru Uniunea Europeană, Turcia are, de asemenea, un rol vital în controlarea exodului refugiaților din zonele de conflict Siria – Irak", a conchis expertul militar.

Într-un interviu recent, ministrul turc de externe, Mevlut Çavusoğlu, a lăsat să se înţeleagă că Turcia va lua în considerare cooperarea militară cu Vladimir Putin: "În acest sens, dacă Rusia ar trata acest lucru cu interes, suntem gata să luăm în considerare posibilitatea de cooperare în acest sector", a declarat Çavusoğlu. "Nouă ni se pare că membrii NATO se comportă într-un mod evaziv cu problemele, cum ar fi schimbul de investiții tehnologice și comune. Turcia intenționează să dezvolte propria industrie de apărare și de a consolida sistemul său de apărare", a mai declarat el într-un interviu acordat agenţiei Sputnik.

"Cu o Rusie agresivă, o Turcie destabilizată și în proces de islamizare este un lucru extrem de periculos pentru securitatea întregii regiuni, pentru că echilibrul de forțe în zona Mării Negre este asigurat preponderent de armata turcă", atrage atenţia Vergil Chiţac, subliniind încă o dată importanţa majoră a cooperării tuturor factorilor decizionali pentru rezolvarea crizei din regiune.

Mai multe articole despre:
Turcia vergil chitac