MENIU

Verdictul final în cazul condamnării la moarte a lui Mohamed Morsi a fost amânat

<p>Mohamed Morsi, fostul preşedinte al Egiptului</p>

Verdictul final în cazul condamnării la moarte a fostului preşedinte egiptean, Mohamed Morsi, a fost amânat pentru 16 iunie. După înlăturarea lui Hosni Mubarak de la putere, în anul 2011, Mohammed Morsi a fost primul preşedinte ales în mod democratic la Cairo. Zeci de mii de oameni au ieşit pe stradă, acuzându-l de tiranie, iar armata l-a înlăturat la nici un an de la instalarea în funcţie.

Judecătorul Tribunalului din Cairo şi-a motivat decizia de amânare prin faptul că de-abia i-a parvenit avizul Marelui Muftiu, cu privire la autorizarea sau nu a pedepsei cu moartea.

La 16 mai, Mohamed Morsi şi alţi 105 membri ai Frăţiei Musulmane au fost condamnaţi la moarte pentru evadarea din închisoarea Wadi Natroun, din anul 2011. Pentru a fi pusă în aplicare, condamnarea la moarte a lui Morsi trebuie să primească un aviz consultativ din partea Marelui Muftiu, autoritatea religioasă supremă a Egiptului. Indiferent însă de soluţia acestuia, condamnarea poate fi atacată cu recurs şi apel.

Mohamed Morsi a păstrat tăcerea în acest sens după verdictul Tribunalului din Cairo, pe care nu l-a recunoscut de-a lungul procesului.

Fostul preşedinte egiptean este deja încarcerat într-un penitenciar, unde execută o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru că a ordonat arestarea şi torturarea contestatarilor săi, pe vremea când era preşedinte al Egiptului.

Mai multe articole despre:
proces Egipt Mohamed Morsi verdict final