MENIU

Un soldat rus denunță războiul „criminal” din Ucraina și este dispus să dea declarații - A făcut parte din brigada acuzată de atrocitățile din Bucha

Nikita Chibrin, un membru al forțelor armate ruse care a luat parte la invazia Ucrainei, a cerut azil politic după ce a aterizat la Madrid. El a făcut parte din Brigada 64 motorizată acuzată deatrocitățile de la Bucha, dar spune că nu a tras „niciun foc de armă”.

În vârstă de 27 de ani, a declarat că a petrecut mai mult de patru luni în Ucraina, a făcut parte din Brigada 64 Gărzi Motorizate de Pușcași, unitate acuzată că a comis crime de război în regiunea Kiev în martie.

Chibrin a aterizat marți în capitala Spaniei și a fost reținut la centrul de imigrare al aeroportului. Într-un interviu telefonic de miercuri seara, Chibrin a negat implicarea în crimele de război raportate ale unității sale, spunând că nu a tras „o dată” cu arma în timp ce se afla în Ucraina.

El a spus că este nerăbdător să depună mărturie la un tribunal internațional despre experiențele sale din Ucraina. „Nu am nimic de ascuns”, a spus el. „Acesta este un război criminal pe care l-a început Rusia. Vreau să fac tot ce pot ca să se oprească.”

Chibrin a spus că a decis să fugă din Rusia după ce a dezertat din unitatea sa din Ucraina în iunie.

„M-au amenințat cu închisoare. În cele din urmă, comandanții mei au decis să mă folosească la curățenie și la încărcare. Am fost plasat departe de câmpul de luptă”, a spus el despre timpul petrecut în Ucraina, potrivit hotnews.ro

Mai multe articole despre:
soldat rus azil marturii