MENIU

Un potret al dictatorului chinez MAO, vândut pentru 11 milioane. Ce artist renumit l-a realizat

Una dintre picturile emblematice realizate de Andy Warhol, care-l reprezintă pe istoricul lider comunist chinez Mao Zedong, s-a vândut duminică pentru 11 milioane de dolari în Hong Kong, la o licitație organizată de casa londoneză Sotheby's, informează EFE.

Acesta este primul din seria de portrete ale lui Mao pe care pictorul american le-a realizat în 1973 care a fost pus vânzare în China. Cu un preț estimat între 12 și 16 milioane de dolari, pictura a depășit suma de 9,4 milioane de dolari cu care a fost scoasă la licitație la Londra în 2014. La cele 11 milioane, noul cumpărător va trebui să adauge alte 1,6 milioane pentru această tranzacție, scrie EFE.

Warhol a început să folosească imaginea lui Mao, extrasă din celebra carte roșie a liderului chinez, atunci când China și Statele Unite, aflate în tabere opuse în timpul Războiului Rece, și-au apropiat pozițiile după vizita istorică a președintelui Richard Nixon la Beijing în 1972.

Picturile lui Warhol (1928-1987) sunt printre piesele de artă contemporană cele mai tranzacționate și cele mai importante din colecția de artă modernă și contemporană occidentală pe care Sotheby a pus-o în vânzare duminică în Hong Kong. Cel mai scump Warhol din seria Mao este un portret la scară mare care a fost achiziționat cu 17,4 milioane de dolari, în 2006 în New York, de către magnatul din Hong Kong Joseph Lau.