MENIU

Un oficial ONU cere ridicarea rapidă a asediului orașelor siriene: "Mulți alți sirieni vor muri!"

Situație critică în Siria, unde 400 de civili sunt în așteptarea evacuării medicale de urgență, în majoritate femei și copii cu "probleme medicale complicate". Coordonatorul umanitar al ONU în Siria, Yacoub El Hillo, a cerut, marți, ridicarea rapidă a asediului orașelor siriene, deoarece în caz contrar numeroși oameni vor muri, relatează AFP.

"Numeroși alți sirieni își vor pierde viața dacă lumea nu acționează mai repede. Această situație trebuie să înceteze", a declarat el presei prin telefon de la Damasc.

Yacoub El Hillo a spus că la Madaya a văzut locuitori "suferind de subnutriție gravă", în special copii "extrem de slabi, aproape scheletici". El a denunțat o "tactică de război" utilizată de beligeranți.

Coordonatorul ONU a reamintit că în total 4,5 milioane de sirieni se găsesc în zone cu acces dificil și că Națiunile Unite depun eforturi pentru a-i salva. Dintre aceștia, 400.000 se află sub asediul forțelor guvernamentale sau al grupărilor armate rebele.

Consiliul de Securitate al ONU a cerut fără succes ridicarea asediului, în mai multe rezoluții rămase fără efect.

La Madaya, ONU a reușit să evacueze spre un spital din Damasc o fetiță în vârstă de cinci ani și speră să poată instala cât mai repede în oraș spitale de campanie.

Mai multe articole despre:
ONU sirieni Yacoub El Hillo