MENIU

Un nou incident aviatic în care sunt implicaţi demnitari polonezi

Un avion guvernamental polonez la bordul căruia se afla președintele parlamentului polonez, Radoslaw Sikorski, a fost implicat miercuri într-un incident pe aeroportul militar Okecie din Varșovia. Aeronava de tip Embraer 175 nu a reușit să ia altitudine la decolare, iar pilotul a fost nevoit să activeze frâna de urgență.

Delegația poloneză, în frunte cu președintele Seimului, trebuia să ajungă la Praga, la o reuniune cu parlamentari cehi. La bord se aflau și vicepreședinți ai parlamentului polonez, reprezentanți ai Camerei inferioare, consilieri și experți. Nimeni nu a suferit răni grave, potrivit Agerpres, care preia informaţie vehiculată de postul de televiziune TVN24.

Cauzele incidentului sunt în curs de clarificare. Primele investigaţii conduc la concluzia a avut loc o defecțiune a sistemului electronic de la bordul avionului. Mai mult, pilotul i-ar fi informat pe pasageri că au apărut probleme la sistemul de navigație.

Reamintim că avionul preşedintelui polonez Lech Kaczynski s-a prăbuşit la 10 aprilie 2010 în timp ce încerca să aterizeze pe o ceaţă densă la Smolensk. Toate cele 96 de persoane aflate la bordul aeronavei prezidenţiale şi-au pierdut viaţa.

Delegaţia poloneză urma să asiste la Katin, în apropiere de Smolensk, la ceremoniile de comemorare a 70 de ani de la masacrul ofiţerilor polonezi de către poliţia secretă sovietică, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Teoriile conspiraţioniste cu privire la acest accident circulă în continuare în Polonia.

Mai multe articole despre:
Polonia demnitari Kaczynski indicent aviatic Katin