MENIU

Ultima oră! Primul deces de coronavirus înregistrat în Republica Moldova

Primul deces de coronavirus a fost înregistrat în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

„Este vorba despre doamnă de 61 ani, care avea și alte boli cronice. Avea hipertensiune de gradul II, diaber zaharat de gradul II”, relatează presa din Moldova.

Primul caz de coronavirus în Republica Moldova a fost înregistrat pe 7 martie 2020, fiind vorba de o femeie revenită din Italia.

Pe 13 martie, Guvernul a declarat Cod Roșu de epidemie cu coronavirus.

De asemenea, Parlamentul a instituit stare de urgență în Republica Moldova, pentru următoarele 60 de zile, adică din 17 martie 2020 și până în 15 mai 2020. Mai multe măsuri prevăzute în decizia Parlamentului au fost deja adoptate, cum ar fi restricționarea circulației, regim special de intrare-ieșire în țară, dar și a unui regim special de circulație în interiorul țării, introducerea măsurilor de carantină, interzicerea manifestațiilor publice.

Potrivit legii, starea de urgență presupune mai multe măsuri drastice cu caracter politic, economic, social şi de menţinere a ordinii publice, care se instituie pe întreg teritoriul ţării.

Starea de urgenţă s-a declarat la propunerea Preşedintelui Republicii Moldova și a Guvernului, fiind aprobată în Parlament, după un raport al prim-ministrului Ion Chicu.

Potrivit legii, starea de urgenţă poate fi instituită pentru maxim 60 de zile, iar în funcţie de evoluţia situaţiei, Preşedintele Republicii Moldova sau Guvernul poate solicita Parlamentului prelungirea sau reducerea duratei stării de urgenţă, precum şi extinderea sau restrângerea ariei de acţiune a acesteia. Tot la solicitarea celor două instituții starea de urgență poate fi sistată mai devreme decât cele 60 de zile.

Mai multe articole despre:
coronavirus moldova