MENIU

Ucraina fierbe din nou! Zeci de oameni au fost ucişi în câteva ore

<p>Ucraina fierbe din nou! Zeci de oameni au fost ucişi &icirc;n c&acirc;teva ore</p>

Lupte grele în estul Ucrainei, unde 24 de oameni au fost ucişi în ultimele ore. Armata ucraineană susţine că separatiştii au lansat o nouă ofensivă în apropiere de Doneţk. La scurt timp, preşedintele Petro Poroşenko a declarat că ţara sa trebuie să se pregătească pentru o invazie la scară largă din partea Rusiei. De cealaltă parte, Moscova susţine că armata ucraineană ar fi violat armistiţiul, tocmai ca să obţină noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Aşa arată Estul Ucrainei după patru luni de la armistiţiul de la Minsk. Rebelii şi armata ucraineană s-au confruntat în oraşul Marinka, situat aproape de Doneţk. Kievul spune că separatiştii încearcă să câştige mai mult teritoriu şi să înainteze spre vest. Potrivit datelor publicate de ambele tabere, cinci dintre cele 24 de persoane ucise recent erau civili.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a susţinut un discurs despre starea naţiunii în care a dezvăluit că în Ucraina sunt 9.000 de soldaţi ruşi.
"Armata trebuie să fie pregătită pentru o reînnoire a ofensivei inamicului în Donbas, la fel cum trebuie să fie şi pentru o invazie la scară largă de-a lungul întregii graniţe cu Rusia. Trebuie să fim cu adevărat pregătiţi pentru asta." - a accentuat preşedintele ucrainean.

În opinia ruşilor, conflictul din Estul Ucrainei este o provocare a Ucrainei înainte de summitul Uniunii Europene. Rusia spune că ucrainenii forţează adoptarea de noi sancţiuni economice împotriva Moscovei.

Între timp, NATO aşteaptă o îmbunătăţire a relaţiilor cu Rusia şi îi linişteşte pe vecinii regionali ai Moscovei. Secretarul general al Alianţei a spus că Rusia nu reprezintă o ameninţare imediată pentru statele membre NATO.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina NATO rebeli