MENIU

Turcia și Iranul, două țări rivale, încearcă "să gestioneze diferențele"

<p>Turcia și Iranul, două țări rivale, &icirc;ncearcă "să gestioneze diferențele"</p>

Turcia și Iranul, două țări aflate pe poziții opuse în războiul civil din Siria, au fost de acord că trebuie să coopereze pentru a pune capăt conflictelor sectare în regiune, inclusiv sprijinind o încetare a focului fragilă, după ce liderii lor s-au întâlnit la Teheran sâmbătă.

Iranul, împreună cu Rusia, a stat alături de președintele sirian Bashar al-Assad în războiul de cinci ani, oferindu-i sprijin militar și financiar, în timp ce Turcia este cel mai mare critic al acestuia și a sprijinit forțele de opoziție. 

"Am putea avea puncte de vedere diferite, dar nu putem schimba istoria sau geografia noastră", a declarat prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu. "Este extrem de important pentru Turcia și Iran să dezvolte perspective comune pentru a pune capăt luptei între frați în regiunea noastră, pentru a opri conflictele etnice și sectare", a adăugat el, scrie Agerpres.

"Noi credem că problemele regionale ar trebui rezolvate numai de țările și națiunile din regiune. Cooperarea între Iran și Turcia ar fi constructivă în aducerea unei păci durabile în regiune", a declarat la rândul său președintele iranian Hassan Rouhani, citat de agenția de presă de stat IRNA, la întâlnirea cu Davutoglu.

Turcia majoritar sunită este apropiată de Arabia Saudită, care a rupt relațiile sale diplomatice cu Iranul șiit și este preocupată de influența tot mai mare a Teheranului în Liban, Siria și Yemen, amintește Reuters.

Mai multe articole despre:
Siria Turcia conflict