MENIU

Sanders, victorie importantă în fața lui Clinton. Trump se distanțează de rivalii republicani

Donald Trump a câștigat alegerile primare din Michigan și Mississippi, într-un moment cheie în lupta pentru obținerea învestiturii republicane. De partea cealaltă, Bernie Sanders a reușit o victorie importantă în statul Michigan, victorie care va prelungi cursa democrată, unde Hillary Clinton se află încă în postura de favorită.

Omul de afaceri Donald Trump și-a învins ușor rivali republicani în alegerile primare din două state care îi oferă un număr semnificativ de delegați: Michigan și Mississippi, notează New York Times. Milairadrul s-a impus și în Hawaii, în vreme ce Ted Cruz a câștigat al patrulea scrutin al zilei, în Idaho.

Este o reușită importantă pentru Trump, care s-a văzut în ultimele zile învins în state precum Kansas și Maine și totodată atacat dur de establishmentul partidului.

Cu această noi victorii, magnatul din domeniul imobiliarelor a învins în 14 dintre cele 21 de consultări, consolidându-și avansul, în pofida unei campanii "Totul fără Trump", declanșată săptămâna trecută de numeroase personalități republicane care l-au criticat public, potrivit Agerpres.

Organizații conservatoare au finanțat importante campanii publicitare televizate în statele care au votat marți pentru a afecta reputația omului de afaceri. De altfel, cu puțin înainte de închiderea birourilor de vot, Donald Trump a scris ironic pe Twitter că sondajele îi indică rezultate promițătoare în Mississippi și Michigan (nord), "în ciuda banilor cheltuiți împotriva mea".

Pierzătorul zilei este Marco Rubio care s-a prăbușit pur și simplu, terminînd pe locul patru în ambele state, după Trump, Ted Cruz și John Kasich.

Rezultatele lui Rubio, considerat în urmă cu puțin timp drept cea mai bună alternativă la Donad Trump, l-ar putea împinge să renunțe la cursă.

Într-un alt scrutin al zilei, în Idaho, Ted Cruz a reușit o victorie simbolică în fața lui Trump.

Bernie Sanders a întors rezultatele sondajelor și a învins în Michigan, stat din Nord și centru al industriei automobilelor, o victorie de care avea nevoie pentru a prelungi cursa democrată.

În condițiile în care sondajele o dădeau pe Clinton drept favorită cu un avans de 20%, victoria lui Sanders a fost o surpriză chiar și pentru candidat, care a fost nevoit să organizeze rapid o conferință de presă la Miami.

Hillary Clinton a câștigat însă în Mississippi, cu un avantaj mai mare, și rămâne în avantaj în fața lui Sanders la nivel general. 

La fel ca în alte state din Sud, Hillary Clinton își datorează victoria în special electoratului de culoare, care marți a reprezentat 69% dintre votanți, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne difuzate de CNN. Astfel, 89% dintre aceștia au votat pentru Hillary Clinton, un rezultat excepțional.

A fost a 13-a victorie din 21 de confruntări pentru fostul secretar de stat al SUA.