MENIU

Trump și Macron vor un ”nou” acord nuclear cu Iranul. Avertismentul președintelui SUA

Donald Trump și Emmanuel Macron au pledat marți pentru un nou acord nuclear între Iran și marile puteri, după ce nu au ajuns la un consens privind textul prezentului acord. "Acordul nucler cu Iran nu trebuia să existe! Este un dezastru şi o nebunie!" a spus Trump, în timpul declaraţiilor de presă pe care el şi Emmanuel Macron le-au susţinut în Biroul Oval, anunţă BBC. Totodată, preşedintele american a avertizat Iranul să nu relanseze programul nuclear, întrucât ”va avea probleme mai mari ca niciodată”.

 "Avem de-a face cu un acord teribil, nebunesc şi ridicol", deoarece nu conţine condiţionalităţi privind programul balistic şi implicarea Iranului în conflictele din Yemen şi Siria, a spus Trump.

Trump: Acordul încheiat de Obama, ridicol

Preşedintele american şi omologul său francez, care a insistat îndelung asupra complicităţii lor, au rămas evazivi în ce priveşte conturul şi amploarea acestor noi negocieri, dorite de amândoi, dar care urmează să întâmpine opoziţia fermă a Teheranului.

"Dorim să putem lucra asupra unui nou acord cu Iranul", a afirmat Emmanuel Macron, amintind posibilitatea ca omologul său american să-şi pună în aplicare promisiunea de campanie şi să renunţe la acest text vizând să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică, transmite Agerpres.

Liderul de la Casa Albă, care s-a pronunţat pentru un nou text pe baze "solide", a acuzat din nou, în cursul unei conferinţe de presă comune, acordul "ridicol" încheiat de predecesorul său democrat Barack Obama. "Vom vedea ce se va întâmpla după 12 mai", a spus el, referindu-se la scadenţa la care va lua o decizie privind acest acord încheiat în 2015, după ani de negocieri, între Iran şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania).

Care era planul lui Macron

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, se află în prezent la Washington, unde speră să-l convingă pe Donald Trump să nu se retragă din acest acord încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri, care are drept scop să împiedice Iranul să se înarmeze cu arme nucleare.

Acordul este aspru criticat de Donald Trump, care ameninţă să restabilească sancţiuni economice împotriva Teheranului şi să retragă Statele Unite din acord dacă semnatarii europeni nu vor înăspri termenii acestuia înainte de 12 mai. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a sosit luni la Washington, într-o vizită de stat - prima găzduită de omologul său american, Donald Trump, de la preluarea mandatului - informează Reuters. 

Luni, guvernul iranian le-a cerut liderilor europeni să încerce să îl convingă pe Trump să nu denunţe acordul din 2015, prin care şase mari puteri internaţionale au fost de acord să ridice o parte din sancţiunile impuse Iranului, în schimbul renunţării la programul de înarmare nucleară al acestei ţări.