MENIU

Traficantul de droguri mexican "El Chapo" se va înfăţişa în fața unui tribunal din New York

Cunoscutul traficant de droguri Joaquin Guzman, mai cunoscut drept 'El Chapo', va compărea vineri după-amiază în fața unui tribunal din Brooklyn (New York), pe numele său fiind formulate 17 capete de acuzare diferite, printre care trafic de droguri, criminalitate organizată și spălare de bani, a anunțat procurorul federal din districtul de est al metropolei americane, Robert Capers, informează Reuters și AFP, citate de Agepres. 

''Ziua de astăzi este un punct de cotitură în urmărirea penală a lui Chapo Guzman'', a spus Capers într-o conferință de presă.

Guzman a fost șeful cartelului Sinaloa, din provincia omonimă situată în nord-estul Mexicului. El a fost arestat în ianuarie 2016 și încarcerat din nou în închisoarea Altiplano, de unde evadase în 2015 printr-un tunel lung de peste un kilometru, prevăzut cu șine, care pornea de sub celula sa. În mai anul trecut, Guzman a fost transferat în penitenciarul din orașul mexican Ciudad Juarez, în apropierea graniței cu Statele Unite.

Născut pe 4 aprilie 1957, în copilărie vindea portocale, caramele și răcoritoare în Sinaloa natală. Mai târziu a început să cultive marijuana și mac pentru opiu, iar în cele din urmă a ajuns cel mai căutat baron al drogurilor din întreaga lume. A fost recrutat de șeful cartelului din Guadalajara, Miguel Angel Felix Gallardo, cunoscut ca "nașul" cartelurilor criminale moderne. În câteva decenii, după moartea lui Gallardo, Guzman a transformat cartelul Sinaloa într-o multinațională cu ramificații până în Europa și Asia.

Două evadări spectaculoase i-au adus celebritatea internațională. Prima, ascuns într-un coș de rufe murdare, a avut loc în 2001, după opt ani de detenție într-un penitenciar de înaltă siguranță. A doua, printr-un tunel, a urmat la numai un an și jumătate după o nouă arestare: 'El Chapo' și a treia sa soție, Emma Coronel, câștigătoare a unui concurs de frumusețe, se ascundeau într-o reședință de lux din Mazatlan, împreună cu fiicele lor gemene, născute în SUA.

Mai multe articole despre:
SUA traficant de droguri joaquin guzman