MENIU

Teritoriul american Guam este pregătit pentru un atac nuclear al Coreei de Nord

Guvernatorul Guam, Eddie Calvo, a declarat luni că autorităţile locale "sunt pregătite pentru cel mai sumbru scenariu" în cazul în care Coreea de Nord îşi pune în aplicare ameninţarea de a ataca insula cu rachete, informează EFE, citată de Agerpres.

"Cu toate că posibilitatea (unui atac) este minimă, este treaba guvernului local să fie pregătit pentru orice eventualitate", a spus Calvo într-o conferinţă de presă retransmisă în direct prin intermediul Facebook. Guvernatorul din Guam a informat că "nu există schimbări la nivelul securităţii" şi a cerut populaţiei şi turiştilor să-şi continue activităţile pe care şi le-au plănuit. "În caz de atac nuclear, va fi o catastrofă nu doar pentru Guam, Coreea de Sud sau Japonia, ci pentru întreaga lume", a avertizat Calvo, republican, la fel ca preşedintele american Donald Trump.

Guvernatorul Calvo şi ministrul securităţii, George Charfauros, s-au declarat încrezători cu privire la sistemul de apărare antirachetă desfăşurat de SUA în insulă şi faţă de măsurile de prevenire adoptate de Seul şi Tokyo. "Posibilitatea ca un atac cu rachete să depăşească sistemul defensiv, al nostru sau al aliaţilor, (...) fie că este vorba despre o rachetă sau de mai multe, este de 0,00001", a declarat Charfauros.

Regimul de la Phenian a anunţat joia trecută că plănuieşte să lanseze la jumătatea lunii august patru rachete în apele teritoriale ale Guam, cu o populaţie de 163.000 de locuitori şi care are statut de "teritoriu aflat în administrarea SUA".

Experţi în apărare apreciază că o rachetă cu rază intermediară de acţiune Hwasong-12 lansată de regimul nord-coreean ar avea nevoie de 14-15 minute pentru a parcurge distanţa de 3.430 de kilometri şi a lovi insula. "Cu cele 14 minute de avantaj între lansare şi impact nu este suficient timp pentru fugă sau evacuare, însă este suficient timp pentru a menţine populaţia la curent cu ceea ce are de făcut" într-o astfel de eventualitate, a explicat Calvo.

Guvernatorul din Guam a avut un discurs dur la adresa liderului nord-coreean. "Uneori, doar un pumn în nas opreşte micile brute. (...) Toţi cei care au absolvit un curs de şcoală primară înţeleg că (preşedintele nord-coreean) nu este altceva decât o mică brută. (...) (Liderul nord-coreean) Kim Jong-Un este o mică brută care deţine arme foarte puternice (...), o mică brută pe care trebuie s-o combatem cu toată fermitatea", a declarat Calvo, citat de AFP.

Calvo a remarcat că şi alţi preşedinţi au recurs uneori la un ton marţial la adresa Phenianului, amintind că fostul preşedinte democrat Barack Obama declarase anul trecut: "Este evident că putem distruge Coreea de Nord cu arsenalul nostru". "Un preşedinte (Obama) a zis-o într-un anumit mod, într-o manieră cool, calmă, şi punct. (...) Un altul a vorbit despre foc şi furie, cu semnul exclamării, dar mesajul este acelaşi", a apreciat el.

Guvernatorul din Guam a respins ideea existenţei unor asemănări între liderii nord-coreean şi american: "Doar unul dintre ei şi-a pulverizat unchiul, pe care l-a transformat într-un nor roşu, sau pe un general care a aţipit la o reuniune (şi pe care l-a lichidat) cu o rachetă antiaeriană, iar acesta este Kim Jong-Un. Doar unul şi-a ucis fratele cu ajutorul unuia dintre cei mai nocivi agenţi neurotoxici creaţi vreodată, iar acesta este Kim Jong-Un".

Pe de altă parte, ministrul securităţii a menţionat că autorităţile nu au pregătit un plan de evacuare. "Cu un timp atât de scurt ar ieşi haos", a susţinut Charfauros.

Serviciile de securitate şi apărare civilă locale au publicat vineri buletine informative cu o serie de recomandări pentru a pregăti populaţia pentru "iminenta ameninţare cu rachete". Calvo a explicat că măsura nu are ca scop să creeze "panică" în rândul populaţiei, ci "să ofere informaţii relevante" în faţa unui eventual atac nord-coreean, oricând de improbabil ar fi acesta.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord rachete GUAM