MENIU

Țările baltice, apel către Occident pentru un Tribunal special pentru crima de agresiune a Rusiei în Ucraina - România susține demersul

Război Ucraina-Rusia Foto: Profi Media

Estonia, Lituania și Letonia cer UE și tuturor partenerilor internaționali să ajute Ucraina pentru instituirea unui tribunal special pentu investigarea crimei de agresiune a Rusiei. Apelul este sprijinit și de România.

„Noi, miniștrii afaceri externe din Estonia, Letonia și Lituania, solicităm un efort din partea Uniunii Europene pentru sprijinirea obiectivului Ucrainei de a trage Rusia la răspundere pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei”, se arată în apelul lansat de cele trei țări baltice.

„În prezent, nu există nicio instanță sau tribunal internațional care ar putea trage la răspundere conducerea politică și militară de vârf a Rusiei pentru comiterea crimei de agresiune împotriva Ucrainei. Tribunalul special pentru pedepsirea crimei de agresiune împotriva Ucrainei trebuie să fie înființat pentru a umple această lacună jurisdicțională. UE, împreună cu partenerii noștri, trebuie să se afle în centrul acestui efort”, mai spun oficialii din Lituania, Letonia și Estonia.

Aceștia susțin că tribunalul special „ar completa rolul Curții Penale Internaționale. În timp ce CPI ar urmări în justiție persoane pentru crime de război, genocid și crime împotriva umanității, principala responsabilitate a tribunalului special ar fi crima de agresiune.

Recentele atacuri deliberate asupra locuințelor civile, școlilor și terenurilor de joacă, precum și asupra infrastructurilor civile din Ucraina reprezintă doar cel mai recent episod al campaniei teroriste neprovocate a Rusiei împotriva poporului ucrainean. Pe măsură ce asaltul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă, UE trebuie să acționeze pentru a se asigura că urmărirea justiției și a responsabilității pentru crimele oribile comise de Rusia în Ucraina se află în centrul politicii noastre. Trebuie să continuăm să sprijinim investigațiile în curs de desfășurare de către Ucraina și de către o serie de alte state, precum și CPI, pentru că joacă un rol-cheie în colectarea de materiale probatorii, identificarea și pedepsirea celor responsabili pentru crimele de război, genocidul și crimele împotriva umanității comise în Ucraina”.

”Ordinea internațională bazată pe reguli, pe care ne străduim cu toții să o apărăm, nu poate supraviețui dacă există impunitate pentru faptele care o încalcă flagrant – genocidul, crimele de război, crimele împotriva umanității și crima de agresiune. Principalii vinovați, instigatori și facilitatori ai acestei agresiuni criminale nu pot scăpa de justiție doar din cauza lacunelor din jurisdicția penală internațională”, au conchis miniștrii de externe.

Apelul este sprijinit de România. Ministrul român de externe - Bogdan Aurescu a anunțat deschiderea pentu înființarea unui tribunal special pentu analizarea „crimei de agresiune din Ucraina”.

Cererea a fost făcută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a declarat că, prin „crearea Tribunalului special, Europa poate juca un rol istoric pentru a trage la răspundere Rusia pentru crimele comise în războiul din Ucraina, precum și pentru a proteja principiile dreptului internațional”.