MENIU

SUA: Familia unui ziarist american ucis de SI dă în judecată statul sirian

Familia ziaristului american Steven Sotloff care a fost decapitat de jihadiști ai grupării Statul Islamic (SI), în 2014, a decis să dea în judecată statul sirian, pe care îl acuză că a acordat sprijin material organizației extremiste, relatează AFP.

Într-o plângere depusă luni la Washington, părinții și sora ziaristului Sotloff cer 90 de milioane de dolari daune și interese președintelui Bashar al-Assad. Totuși, nu a fost precizat modul în care reclamanții ar putea să recupereze acești bani în cazul în care obțin câștig de cauză, scrie Agerpres.

Steven Sotloff a intrat în Siria în august 2013, din Turcia, și a fost capturat la nord de Alep. El a fost decapitat la începutul lunii septembrie 2014 de către jihadiști care au difuzat înregistrarea execuției. Cu câteva săptămâni înainte, James Foley a fost primul ziarist american executat de jihadiști.

În plângerea depusă de către familia Sotloff se menționează că Siria a contribuit la crearea și apoi a ajutat SI în războiul civil din Siria pentru a crește puterea de negociere a președintelui Bashar al-Assad cu marile puteri occidentale, care doreau îndepărtarea acestuia.

'Sprijinul material al Siriei pentru SI a cauzat capturarea și uciderea lui Steven Sotloff', se arată în plângere, potrivit căreia Siria le-a furnizat jihadiștilor sprijin material, financiar și militar alături de oficiali ai serviciului de informații sirian intrați în rândurile SI. Plângerea citează de asemenea responsabili americani și britanici care afirmă că Assad și SI colaborează financiar, chiar dacă se află pe poziții ostile. Assad cumpără, de exemplu, petrol furat de militanți ai SI și acest schimb este în beneficiul ambelor părți, au apreciat apropiați ai ziaristului Steven Sotloff.

Mai multe articole despre:
Siria SI stat islamic