MENIU

SUA condamnă dur „valul de violențe israeliano-palestiniene” - Antony Blinken, vizită fulger în Israel - Mesaj pentru Netanyahu

Antony Blinken, șeful diplomației americane Foto: Profi Media

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a condamnat în termeni foarte duri valul de atacuri atacurile din ultimele zile din Israel și Teritoriile Palestiniene. Șeful diplomației americane se află într-o vizită-fulger în regiune.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a condamnat atât cele două atacuri teroriste palestiniene de la Ierusalim, cât și actele de violență de răzbunare când a aterizat la Ierusalim luni după-amiază, pe fondul tensiunilor în creștere în regiune. În urma atacurilor de la Ierusalim au murit cel puțin 8 oameni și peste 10 au fost răniți.

Secretarul de stat american Antony Blinken se află luni într-o vizită-fulger la Tel Aviv și Ierusalim, urmând ca marți să se afle în Teritoriile Palestiniene, în contextul unui nou val de violenţe.

Scopul vizitei lui Blinken este să reducă tensiunile israeliano-palestiniene, care s-au amplificat puternic în ultimele zile, provocând temeri privind o spirală a violenţelor care ar putea ecalada într-un război în toată regula, scrie AFP, potrivit agerpres.ro.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, le-a cerut luni israelienilor şi palestinienilor "să aplaneze tensiunile", "nu să le inflameze", la sosirea sa pe aeroportul din Tel Aviv, a doua etapă a unui turneu în Orientul Mijlociu care se desfăşoară pe fondul violenţelor israeliano-palestiniene sângeroase, relatează AFP şi Reuters.

"Este responsabilitatea tuturor de a lua măsuri pentru a aplana tensiunile, şi nu pentru a le inflama. Este singura cale de a pune capăt valului de violenţe care a costat multe vieţi: prea multe vieţi israeliene, prea multe vieţi palestiniene", a spus şeful diplomaţiei americane.

„Atacul de vineri a fost mai mult decât un atac, a fost și un atac la actul universal de a-ți practica credința. Condamnăm ferm, îi condamnăm pe toți cei care sunt de acord cu aceste atacuri și orice alte acte de terorism care iau vieți nevinovate, indiferent cine este victima sau în ce cred aceștia”, a declarat Blinken. 

Secretarul de stat american s-ar fi referit la violența atacurilor Israelului împotriva palestinienilor din Cisiordania, precum și la apelurile extremiste împotriva arabilor, când a spus că „cererile de răzbunare împotriva mai multor victime nevinovate nu sunt răspunsul. Actele de represalii împotriva civililor nu sunt niciodată justificate”, comentează The Jerusalem Post.

Blinken urmează să aibă discuţii cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul de externe Eli Cohen. Pe agendă vor fi situaţia regională a Israelului, relaţiile foarte tensionate cu palestinienii, precum şi Iranul.

Vizita lui Blinken în Israel și Teritoriile Palestiniene a fost prevăzută de mai mult timp. Înainte s-a întâlnit, luni dimineaţa, cu omologul său egiptean Sameh Shoukry la Cairo, în contextul unei noi spirale a violenţelor israeliano-palestiniene sângeroase.
Marţi, la Ramallah, Blinken urmează să se întâlnească cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.