MENIU

SUA: Bombardamentul american în Libia a împiedicat un atac al Statului Islamic în Tunisia

Bombardamentul american ce a vizat săptămâna trecută o tabără de antrenament a combatanților grupării Statul Islamic în Libia a evitat probabil un atentat în Tunisia vecină, a declarat luni Pentagonul, informează AFP.

Raidul aerian de vinerea trecută contra taberei jihadiștilor de lângă Sabrata, la vest de Tripoli, a făcut zeci de morți, inclusiv Noureddine Chouchane, descris ca un cadru operațional al SI, care ar fi în spatele a două recente atacuri din Tunisia, de la muzeul Bardo (22 de morți) și pe o plajă și într-un hotel din Sousse (38 de morți).

Tabăra distrusă era "concentrată pe antrenamente pentru operațiuni de tipul celor din Tunisia", a justificat purtătorul de cuvânt al Pentagonului Jeff Davis.

"Suntem siguri că... lovitura a oprit o tragedie mai mare, un fel de atac extern. Tipul de antrenament și apropierea de granița tunisiană sugerează că era în curs de pregătire o operațiune de mare anvergură", a adăugat el.

În tabăra unde, potrivit Pentagonului, se antrenau până la 60 de jihadiști, "lucrau persoane în grupuri mici sincronizate și coordonate... cu arme de calibru mic", a adăugat Davis.

Ministerul american al apărării estimează la aproximativ 5.000 numărul de combatanți ai SI aflați în prezent în Libia, unde organizația ultraradicală, până acum implantată mai ales în Siria și Irak, își mărește rândurile.