MENIU

SUA au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală

Statele Unite au testat cu succes miercuri o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), la câteva zile după ce Coreea de Nord a lansat a două sa rachetă de acest tip, scrie AFP. 

Racheta Minuteman III a fost lansată de la baza Vandenberg din California la ora locală 02,01 (09,01 GMT) şi a parcurs aproape 6.800 km înainte de a se prăbuşi în mare în atolul Kwajale, în Pacific.

"Deşi nu e vorba de un răspuns la recentele acţiuni ale Coreii de Nord, acest test demonstrează că arsenalul nuclear american este sigur, securizat, eficient şi gata să descurajeze, detecteze zi să apere SUA şi aliaţii săi împotriva atacurilor", afirmă armata americană a aerului, într-un comunicat.

Aceste noi teste - un tir similar a avut loc în 3 mai - sunt pregătite în avans cu mult timp, dar au loc într-un context în care tensiunile cu Coreea de Nord sunt la maxim, scrie Hotnews.

Phenianul a reuşit două lansări de ICBM într-un interval de câteva săptămâni.

Al doilea, care a avut loc vineri, arată că Phenianul are acum capacitatea de a atinge coasta de vest a SUA dar şi coasta estică, potrivit experţilor care au studiat parametrii tirului.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord SUA rachetă balistică