MENIU

Starea de urgență din Tunisia a fost prelungită cu încă trei luni

Starea de urgență aflată în vigoare în Tunisia după atentatul sinucigaș comis în 24 noiembrie 2015 împotriva unui autobuz al securității prezidențiale a fost prelungită cu încă trei luni, a anunțat marți președinția republicii, informează AFP.

Șeful de stat Beji Caid Essebsi 'a decis, după consultări, să prelungească starea de urgență pentru o perioadă de trei luni, începând cu 23 martie', a anunțat Președinția într-un scurt comunicat, scrie Agerpres.

Este pentru a treia oară când măsura e prelungită, ceea ce le permite autorităților tunisiene să interzică grevele și reuniunile 'de natură să provoace sau să întrețină dezordinea', să închidă provizoriu 'sălile de spectacole și locurile pentru desfacerea de băuturi' și să 'ia toate măsurile pentru a asigura controlul asupra presei și publicațiilor de orice natură'.

Prelungirea anterioară, cea din 22 februarie, prevedea o durată de numai o lună.

Tunisia a fost lovită, în 7 martie, de atacuri jihadiste fără precedent împotriva instalațiilor de securitate de la Ben Guerdane, oraș apropiat de frontiera cu Libia.

Treisprezece membri ai forțelor de ordine și șapte civili au murit în aceste atacuri, în timp ce 49 de extremiști au fost uciși ca ripostă. Atacurile nu au fost revendicate, însă autoritățile au afirmat că acestea au vizat să instaureze un 'emirat' al grupării extremiste Stat Islamic (SI) în Tunisia.

Operațiunile de căutare continuă în regiune și trei teroriști au fost lichidați la sfârșitul săptămânii trecute.

Orașul Ben Guerdane face el însuși obiectul unei interdicții de circulație, în vigoare între orele 22.:00 și 05:00. Punctele de trecere de la frontiera cu Libia, închise din 7 martie, au fost redeschise marți dimineața.

Tunisia se confruntă cu o ascensiune a mișcării jihadiste și numără mai multe mii de cetățeni în rândurile unor organizații precum SI, în Siria, Irak, dar și în Libia vecină.

Situația s-a deteriorat semnificativ anul trecut, odată cu cele trei atentate de amploare — la muzeul Bardo, la Sousse și în centrul capitalei Tunis, revendicate toate de SI și în care au murit 72 de oameni, dintre care 59 erau turiști străini.

Mai multe articole despre:
Tunisia stare de urgenţă