MENIU

Vladimir Socor, despre alegerile din Statele Unite

Analistul Vladimir Socor a vorbit în emisiunea Jocuri de Putere despre şansele candidaţilor Hillary Clinton şi Donald Trump la alegerile din Statele Unite. 

"Putem avea surprize la nivel popular, dar ştiţi că preşedintele Statelor Unite este ales de un colegiu electoral. Chiar dacă Trump obţine voturi mai multe decât Clinton la nivel popular, e mai mult decât probabil că doamna Clinton va obţine voturi în colegiul electoral, deoarece statele mari cu populaţie numeroasă, care trimit reprezentanţi în colegiul electoral, înclină mai mult spre Partidul Democrat.", spune Socor. 

Ce se întâmplă în Statele Unite?

"Asistăm în SUA la un fenomen paralel la cel la care asistăm în Europa, şi anume revolta politică a cetăţenilor care se simt alienaţi de sistemul existent şi nereprezentaţi în sistemul politic, economic actual. Se consideră dezavantajaţi de efectele globalizării. 

Cetăţenii caută o forţă în politică în Donald Trump, nu neapărat un personaj. Trump a erupt pe scena americană ca o forţă explozivă. El răspunde unei aspiraţii a unei foarte mari părţi a electoratului american care este albă şi din clasa mijlocie. Dar din ce în ce mai mult din rândul muncitorilor industriali care sau pomenit fie şomeri, din cauza închiderilor fabricilor, sau sunt în concurenţă cu munca prost plătită a muncitorilor din Mexic sau India, unde se relochează diferite companii americane. 

Muncitorii americani au fost aruncaţi într-un fel de oală în comun cu muncitori din alte ţări Mexic, China sau India, unde concurează pentru locuri de muncă şi pentru salarii. 

Interesele marilor companii au fost de a scădea salariile şi de a creşte concurenţa între muncitorii dintr-o ţară sau alta pentru locuri de muncă limitate.", a spus Socor.