MENIU

Situația din Ucraina, discutată telefonic de către Hollande, Merkel și Putin

Preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au discutat marţi, telefonic, cu liderul rus Vladimir Putin, căruia i-au transmis „îngrijorarea” lor faţă de „reintensificarea tensiunilor” din Ucraina, în ultimele săptămâni, şi faţă de „numărul tot mai mare de încălcări ale armistiţiului” din estul fostei ţări sovietice, a anunţat Elysee într-un comunicat citat de AFP.

“Preşedintele Republicii (Franceze – n.r.) şi cancelarul (german – n.r.) Angela Merkel au discutat astăzi (marţi –n.r.) cu preşedintele (rus- n.r.) Putin (…) în legătură cu situaţia din Ucraina. Preşedintele Republicii, care a reiterat poziţia constantă a Franţei privind faptul că anexarea Crimeei nu va fi recunoscută, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de reintensificarea tensiunilor, în ultimele săptămâni, şi faţă de numărul tot mai mare de încălcări ale armistiţiului înregistrate de observatorii OSCE în estul Ucrainei”, a precizat Preşedinţia franceză, scrie News.ro.

La rândul său, Putin a atras atenţia asupra “provocărilor” lansate de Ucraina în Crimeea, potrivit Kremlinului, citat de Reuters.

De asemenea, liderul rus şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu instabilitatea de-a lungul liniilor de confruntare din estul Ucrainei.

Kremlinul a anunţat că liderii Rusiei, Germaniei şi Franţei au convenit să discute în continuare situaţia din Ucraina pe 4 şi 5 septembrie, în China, în marja summitului G20.

Un purtător de cuvânt al Guvernului german a anunţat că cei trei lideri şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu încălcarea armistiţiului din regiunea ucraineană Donbas şi că Merkel şi Hollande i-au cerut lui Putin să depună toate eforturile pentru a calma situaţia.

Putin, Merkel şi Hollande au discutat şi despre implementarea acordurilor de la Minsk, încheiate în februarie 2015, pentru oprirea luptelor din estul Ucrainei. „(Liderii – n.r.) au fost de acord că este nevoie urgentă de progres şi că trebuie obţinută în special o stabilizare a acordului de încetare a focului”, a declarat purtătorul de cuvânt german.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a spus săptămâna trecută că nu exclude introducerea legii marţiale în ţară şi un nou val de mobilizare militară, în cazul în care conflictul separatist se intensifică.

Mai multe articole despre:
Germania Ucraina Putin Merkel hollande